Danstar Nottingham Ale Yeast - ile na warkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sznaps
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 4

    Danstar Nottingham Ale Yeast - ile na warkę

    Witam,
    Tydzień temu zaszczepiłem brzeczkę pod Milk Stouta drożdżami wymienionymi w temacie. Wyszło mi ok. 24,5l brzeczki o mocy 14Blg z hakiem, drożdży - saszetka czyli 11,5g. Rehydratowane były w wodzie. Drożdże zaczęły baaardzo burzliwie pracować do pierwszych godzin. Tempetatura w pokoju 21C na starcie, 2 dzien obnizylem do 19 przy tak burzliwej fermantacji. I tu pierwsze kwestia - po zmierzeniu ekstraktu 3 dnia, cukromierz wskazał mi 6,5 Blg. zastanawia mnie tak duze odfermentowanie w ciągu 3 dni... może to te drożdże??
    4 dzień już spokojny, 5 brak wydzielania CO2 (fermentor raczej szczelny, ewakuacja CO2 tylko rurką). Minęło 8 dni, temparatura przez ten czas 21C. Dzisiaj odczytałem ok. 5,7Blg. I tu drugie pytanie do osób mających doświadczenie z tym szczepem. Czy na warkę używaliści jednej czy dwóch saszetek?
    Dodam że na warkę wsypałem 500g laktozy. Część ekstraktu to właśnie laktoza. Planuję jeszcze dodać 250g laktozy przed rozlewem lub przed przelaniem na fermentację cichą.

    Z góry dzięki za pomoc!
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    szaszetka jest przeznaczona na 20 litra.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #3
      "Saszetka 11 g wystarcza na przygotowanie do 23 l piwa."

      to tekst z jednego ze sklepów sprzedającego te drożdże.

      Comment

      • Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

        #4
        Ups. A ja saszetkę dałem na dwie warki, takie po 24 litry a drożdże tak działały, że mi z fermentatora uciekały. Jak w następnym piwie dałem gęstwę to mi piana pojawiła się szybciej. I tylko tyle było z większej ilości.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
          Ups. A ja saszetkę dałem na dwie warki, takie po 24 litry a drożdże tak działały, że mi z fermentatora uciekały. Jak w następnym piwie dałem gęstwę to mi piana pojawiła się szybciej. I tylko tyle było z większej ilości.
          Jak ktoś lubi ryzyko, to może sypać mniej. Do pewnej granicy liczby komórek nie będzie wyczuwalnej różnicy. A potem to jak z woźnicą, co odzwyczajał konia od obroku.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • Sznaps
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 4

            #6
            poczekam więc jeszcze kilka dni i odstawię na cichą. dzięki za pomoc!

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Jeśli to milk stout to jak rozumiem dodawałeś laktozę, która podwyższa odczyt blg. Po to właśnie jest dodawana, żeby pewna doza słodyczy nie została zjedzona przez drożdże.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Sznaps
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.04
                • 4

                #8
                tak, wiem - drozdze nie utylizuja laktozy. zastanawiajace jest dla mnie tak wysokie odfermentowanie w tak krótkim czasie (z 14,3 do 6,5Blg w 2,5dnia?!). Drożdże ruszyły "z kopyta", ale tak szybko jak ruszyły, tak stanęły. Dzisiaj, w 9dniu, ekstrakt 5,5Blg. I to będzie, myślę, głównie laktoza.
                Teraz kilka dni na wyrównianie bukietu, w butelki i

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  U mnie bywa podobnie:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  No i po burzliwej na Danstarach, trzy dni wystarczyły, właśnie wystawiłem na balkon do lagerowania.
                  To zupełnie normalne przy tym szczepie i przy takiej temperaturze fermentacji.

                  Edit: przelewaj na cichą, na co czekasz?
                  Last edited by fidoangel; 2012-03-13, 09:10.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X