Witam wszystkich. Właśnie robię pierwsze piwo z brewkita : koncentrat Coopers European Lager+ malt extract light coopers. Pojemnik umyty zdezynfekowany, wszystkie narzędzia zdezynfekowane, woda przegotowana. Przed dodaniem drożdży na cukromierzu 11 st. , temp.21 st. Fermentację zacząłem w sobotę , w niedzielę pojawiła się piana a dzisiaj rano gdy poszedłem sprawdzić temperaturę zabił mnie zapach octu ( dosłownie jak z odrdzewiacza). Proszę o radę: czy od razu wylać zawartość wiadra i nie zawracać sobie głowy czy poczekać? Proszę o odpowiedź. Leszek
Czy już wylać do szamba?
Collapse
X
-
Musiałbyś znaleźć kogoś kto ma w komputerze aplikację do przesyłania zapachów to może by ci pomógł na odległość ;-)
A tak serio, spróbuj tego piwa - jeśli faktycznie skisło to nie ma sensu trzymać a jeśli jesteś tylko przewrażliwiony i nadmiernie ostrożny a smak okaże się mniej alarmujący niż zapach to możesz jeszcze zaczekać.Comment
-
Od soboty do dziś minęły trzy doby. Cierpliwości.Comment
-
Ok. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.Comment
-
Jak skiśnie, to się będziesz zastanawiał. Na razie jeszcze fermentuje.Comment
-
Comment
-
Ok. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.
Ja miałem jak do tej pory dwie grubsze wtopy tego typu i w obu nie jestem do dziś pewien co i kiedy nie zagrało...Comment
-
A co ma temperatura fermentacji do octowego zapachu fermentującego piwa?
Ps. Przestań spamować !!"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam.
Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)
Zestaw zawiera:
- Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
- Kran do pojemnika
- Mieszadło plastikowe
- Rurkę fermentacyjną
- Areometr z menzurką (miernik cukru)
-...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment