Witam wszystkich. Właśnie robię pierwsze piwo z brewkita : koncentrat Coopers European Lager+ malt extract light coopers. Pojemnik umyty zdezynfekowany, wszystkie narzędzia zdezynfekowane, woda przegotowana. Przed dodaniem drożdży na cukromierzu 11 st. , temp.21 st. Fermentację zacząłem w sobotę , w niedzielę pojawiła się piana a dzisiaj rano gdy poszedłem sprawdzić temperaturę zabił mnie zapach octu ( dosłownie jak z odrdzewiacza). Proszę o radę: czy od razu wylać zawartość wiadra i nie zawracać sobie głowy czy poczekać? Proszę o odpowiedź. Leszek
Czy już wylać do szamba?
Collapse
X
-
Musiałbyś znaleźć kogoś kto ma w komputerze aplikację do przesyłania zapachów to może by ci pomógł na odległość ;-)
A tak serio, spróbuj tego piwa - jeśli faktycznie skisło to nie ma sensu trzymać a jeśli jesteś tylko przewrażliwiony i nadmiernie ostrożny a smak okaże się mniej alarmujący niż zapach to możesz jeszcze zaczekać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedziFermentację zacząłem w sobotę , w niedzielę pojawiła się piana a dzisiaj rano gdy poszedłem sprawdzić temperaturę zabił mnie zapach octu ( dosłownie jak z odrdzewiacza).
Od soboty do dziś minęły trzy doby. Cierpliwości.
Comment
-
-
Ok. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.
Comment
-
-
Jak skiśnie, to się będziesz zastanawiał. Na razie jeszcze fermentuje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedzi... Fermentator stoi w piwnicy ...Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedziOk. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.
Ja miałem jak do tej pory dwie grubsze wtopy tego typu i w obu nie jestem do dziś pewien co i kiedy nie zagrało...
Comment
-
-
A co ma temperatura fermentacji do octowego zapachu fermentującego piwa?
Ps. Przestań spamować !!"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment