Czy już wylać do szamba?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lesioek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 5

    Czy już wylać do szamba?

    Witam wszystkich. Właśnie robię pierwsze piwo z brewkita : koncentrat Coopers European Lager+ malt extract light coopers. Pojemnik umyty zdezynfekowany, wszystkie narzędzia zdezynfekowane, woda przegotowana. Przed dodaniem drożdży na cukromierzu 11 st. , temp.21 st. Fermentację zacząłem w sobotę , w niedzielę pojawiła się piana a dzisiaj rano gdy poszedłem sprawdzić temperaturę zabił mnie zapach octu ( dosłownie jak z odrdzewiacza). Proszę o radę: czy od razu wylać zawartość wiadra i nie zawracać sobie głowy czy poczekać? Proszę o odpowiedź. Leszek
    Last edited by lesioek; 2012-03-13, 00:07.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Wylać zawsze zdążysz
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • lesioek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.02
      • 5

      #3
      Dzięki Anteks, ale co sie może jeszcze stać , drożdże przerobią "ocet". Jak zadecydować czy rozlewać do butelek?

      Comment

      • kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

        #4
        Musiałbyś znaleźć kogoś kto ma w komputerze aplikację do przesyłania zapachów to może by ci pomógł na odległość ;-)
        A tak serio, spróbuj tego piwa - jeśli faktycznie skisło to nie ma sensu trzymać a jeśli jesteś tylko przewrażliwiony i nadmiernie ostrożny a smak okaże się mniej alarmujący niż zapach to możesz jeszcze zaczekać.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedzi
          Fermentację zacząłem w sobotę , w niedzielę pojawiła się piana a dzisiaj rano gdy poszedłem sprawdzić temperaturę zabił mnie zapach octu ( dosłownie jak z odrdzewiacza).
          Pierwsze piwo zazwyczaj zaskakuje zapachem fermentacji. Potrzymaj do końca (przynajmniej tydzień i dopiero sprawdzaj, czy się zakończyła) i spróbuj. Jeśli będzie kwaskowe, ale nie octowe, to cicha/butelkuj.

          Od soboty do dziś minęły trzy doby. Cierpliwości.

          Comment

          • lesioek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.02
            • 5

            #6
            Ok. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Jak skiśnie, to się będziesz zastanawiał. Na razie jeszcze fermentuje.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedzi
                ... Fermentator stoi w piwnicy ...
                Jaką masz temperaturę w piwnicy?
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • lesioek
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.02
                  • 5

                  #9
                  Termometr obok fermentatora wskazuje 20,5 st., naklejony na ferment. 21-22 stopnie.

                  Comment

                  • walec
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.02
                    • 193

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lesioek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ok. Dzięki za odpowiedź. Fermentator stoi w piwnicy dlatego zapach nie dochodzi do pozostałych domowników - niech stoi tydzień. Najbardziej deprymujące jest to, że jeśli faktycznie skisło to nie potrafię znaleźć w przygotowaniu tego piwa mojego błędu. Przy następnym piwie nie będę wiedział czego nie robić, trochę mnie to zniechęca.
                    Może być nie Twoja wina chłopie, nie poddawaj się.
                    Ja miałem jak do tej pory dwie grubsze wtopy tego typu i w obu nie jestem do dziś pewien co i kiedy nie zagrało...

                    Comment

                    • lesioek
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.02
                      • 5

                      #11
                      Będę walczył, 40 czyściutkich butelek czeka na napełnienie

                      Comment

                      • mtz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 11

                        #12
                        Myślę, że za duża temperatura fermentacji jak na Lagera.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          A co ma temperatura fermentacji do octowego zapachu fermentującego piwa?

                          Ps. Przestań spamować !!
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X