Cicha fermentacja - pierwsze wątpliwości po fakcie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adamlog
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 6

    Cicha fermentacja - pierwsze wątpliwości po fakcie

    Witam

    Po dwóch całkiem udanych wareczkach z brew-kitów zabrałem się za zacieranie. Jako że dokupiłem jeszcze jeden fermentator - wykonalna stała się fermentacja cicha. Nigdzie na forum nie znalazłem dokładnego opisu całego procesu przelewania piwka z fermentacji burzliwej na cicha, ale po przeczytaniu licznych postów zrobiłem tak.
    Zlałem całe piwo wężykiem do czystego fermentatora, nie dodając cukru, ze szczelnie zamkniętą pokrywą piwko stało kolejne dwa tygodnie, po czym zostało zlane znad osadu do butelek z wsypana glukozą (ok 4-5g na butelkę).

    Dziś po 4 dniach od butelkowania pokusiłem się o pierwszą degustację - moje zaskoczenie - praktycznie zerowa ilość gazu... Co poszło nie tak? Czy piwko potrzebuje jeszcze trochę czasu (stoi w temp ok 20 stopni) na refermentację? Czy drożdże zdążyły obumrzeć z powodu braku surowca do fermentacji w czasie "cichej"?

    Mam już nastawioną kolejną warkę na burzliwej, więc zostały mi 3 dni na decyzję co z nią dalej zrobić
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamlog Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś po 4 dniach od butelkowania pokusiłem się o pierwszą degustację - moje zaskoczenie - praktycznie zerowa ilość gazu... Co poszło nie tak? Czy piwko potrzebuje jeszcze trochę czasu (stoi w temp ok 20 stopni) na refermentację?
    Daj mu czasu, zazwyczaj przyjmuje się, że na refermentację potrzeba 14 dni.

    Czy drożdże zdążyły obumrzeć z powodu braku surowca do fermentacji w czasie "cichej"?
    Poszły spać, ale nie obumarły. Dałeś im jedzenia to się obudzą i zjedzą

    Mam już nastawioną kolejną warkę na burzliwej, więc zostały mi 3 dni na decyzję co z nią dalej zrobić
    To samo co z poprzednią i będzie ok.
    Last edited by Mason; 2012-03-13, 23:22.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • adamlog
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 6

      #3
      Dzięki powiedz mi jeszcze czy trzymać je dalej w mieszkaniu, czy znieść je już do piwnicy (jakies 15oC)?

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamlog Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam
        Nigdzie na forum nie znalazłem dokładnego opisu całego procesu przelewania piwka z fermentacji burzliwej na cicha, ale po przeczytaniu licznych postów zrobiłem tak.
        Nic dziwnego, że nie znalazłeś, jest to proces tak skomplikowany, że nikt nie podejmie się opisania go
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X