Cicha fermentacja - pierwsze wątpliwości po fakcie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adamlog
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 6

    #1

    Cicha fermentacja - pierwsze wątpliwości po fakcie

    Witam

    Po dwóch całkiem udanych wareczkach z brew-kitów zabrałem się za zacieranie. Jako że dokupiłem jeszcze jeden fermentator - wykonalna stała się fermentacja cicha. Nigdzie na forum nie znalazłem dokładnego opisu całego procesu przelewania piwka z fermentacji burzliwej na cicha, ale po przeczytaniu licznych postów zrobiłem tak.
    Zlałem całe piwo wężykiem do czystego fermentatora, nie dodając cukru, ze szczelnie zamkniętą pokrywą piwko stało kolejne dwa tygodnie, po czym zostało zlane znad osadu do butelek z wsypana glukozą (ok 4-5g na butelkę).

    Dziś po 4 dniach od butelkowania pokusiłem się o pierwszą degustację - moje zaskoczenie - praktycznie zerowa ilość gazu... Co poszło nie tak? Czy piwko potrzebuje jeszcze trochę czasu (stoi w temp ok 20 stopni) na refermentację? Czy drożdże zdążyły obumrzeć z powodu braku surowca do fermentacji w czasie "cichej"?

    Mam już nastawioną kolejną warkę na burzliwej, więc zostały mi 3 dni na decyzję co z nią dalej zrobić
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamlog
    Dziś po 4 dniach od butelkowania pokusiłem się o pierwszą degustację - moje zaskoczenie - praktycznie zerowa ilość gazu... Co poszło nie tak? Czy piwko potrzebuje jeszcze trochę czasu (stoi w temp ok 20 stopni) na refermentację?
    Daj mu czasu, zazwyczaj przyjmuje się, że na refermentację potrzeba 14 dni.

    Czy drożdże zdążyły obumrzeć z powodu braku surowca do fermentacji w czasie "cichej"?
    Poszły spać, ale nie obumarły. Dałeś im jedzenia to się obudzą i zjedzą

    Mam już nastawioną kolejną warkę na burzliwej, więc zostały mi 3 dni na decyzję co z nią dalej zrobić
    To samo co z poprzednią i będzie ok.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Mason; 2012-03-13, 23:22.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • adamlog
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 6

      #3
      Dzięki powiedz mi jeszcze czy trzymać je dalej w mieszkaniu, czy znieść je już do piwnicy (jakies 15oC)?

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamlog
        Witam
        Nigdzie na forum nie znalazłem dokładnego opisu całego procesu przelewania piwka z fermentacji burzliwej na cicha, ale po przeczytaniu licznych postów zrobiłem tak.
        Nic dziwnego, że nie znalazłeś, jest to proces tak skomplikowany, że nikt nie podejmie się opisania go
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...