Dziś zamierzam butelkować moje pierwsze grodziskie. Z różnych powodów odfermentowało z 7 blg do 3blg. Do refermentacji używam cukru i miarek do butelek z BA. Proszę o radę do jakiej ilości zmniejszyć dawkę cukru żeby nie było granatów?
Refermentacja grodziskiego.
Collapse
X
-
Syp miarką normalnie a nawet troszku więcej. Grodziskie ma być mocno nagazowane.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Nie wybuchają ci butelki? to trochę dużo jeszcze w nigdy mi nie wyszło w programie żeby aż tyle dawać!Comment
-
Używam glukozy a nie cukru do refermentacji. Miarka ma podziałkę odpowiednio 2,4,6 g. Nigdy mi butelka nie wybuchła, nawet po otwarciu piwo też nie ucieka. Nawet jak dam te 6g (miarka na 0,75l) na 0,5l dla pszenicy to zawsze wysycenie w piwie mam odpowiednie.Comment
-
no i wszystko jasne teraz już rozumiem! a programu do grodziskiego specjalnie nie ma ale ja używam kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji który możesz znaleźć na innym znanym forum (piwo.***) w zakładce pliki a następnie arkusze polecam przydatny jest!Comment
Comment