Refermentacja grodziskiego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

    Refermentacja grodziskiego.

    Dziś zamierzam butelkować moje pierwsze grodziskie. Z różnych powodów odfermentowało z 7 blg do 3blg. Do refermentacji używam cukru i miarek do butelek z BA. Proszę o radę do jakiej ilości zmniejszyć dawkę cukru żeby nie było granatów?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Syp miarką normalnie a nawet troszku więcej. Grodziskie ma być mocno nagazowane.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Undeath
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.08
      • 113

      #3
      butelkowałem niedawno i sypałem miarką 0,33 tak żeby była górka, piwo wtedy i tak jest średnio nagazowane!

      Comment

      • Wojtek_90
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.12
        • 49

        #4
        Ja do piw pszenicznych daje miarke 0,75 na butelke 0,5l, do innych piw normalnie miarka 0,5 na butelke 0,5l. Z grodziskim tak samo zrobie ale dopiero jest 2 dzień na burzliwej.

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Ściągnij refermv21.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • Chmielo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.01
            • 128

            #6
            Dzięki. Za niedługo rozpoczyna się rozlew.

            P. S. Dziś dołączyłem do grona kierowców.

            Comment

            • Undeath
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.08
              • 113

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojtek_90 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja do piw pszenicznych daje miarke 0,75 na butelke 0,5l, do innych piw normalnie miarka 0,5 na butelke 0,5l. Z grodziskim tak samo zrobie ale dopiero jest 2 dzień na burzliwej.
              Nie wybuchają ci butelki? to trochę dużo jeszcze w nigdy mi nie wyszło w programie żeby aż tyle dawać!

              Comment

              • damiano70
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 306

                #8
                W jakim programie liczy sie nagazowanie Grodziskiego?
                Tato nie pij - zostaw dla syna

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Ja Grodziskie nasycam do 2,9 v/v.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • Wojtek_90
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.12
                    • 49

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie wybuchają ci butelki? to trochę dużo jeszcze w nigdy mi nie wyszło w programie żeby aż tyle dawać!
                    Używam glukozy a nie cukru do refermentacji. Miarka ma podziałkę odpowiednio 2,4,6 g. Nigdy mi butelka nie wybuchła, nawet po otwarciu piwo też nie ucieka. Nawet jak dam te 6g (miarka na 0,75l) na 0,5l dla pszenicy to zawsze wysycenie w piwie mam odpowiednie.

                    Comment

                    • Undeath
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.08
                      • 113

                      #11
                      no i wszystko jasne teraz już rozumiem! a programu do grodziskiego specjalnie nie ma ale ja używam kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji który możesz znaleźć na innym znanym forum (piwo.***) w zakładce pliki a następnie arkusze polecam przydatny jest!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X