Dziś zamierzam butelkować moje pierwsze grodziskie. Z różnych powodów odfermentowało z 7 blg do 3blg. Do refermentacji używam cukru i miarek do butelek z BA. Proszę o radę do jakiej ilości zmniejszyć dawkę cukru żeby nie było granatów?
Refermentacja grodziskiego.
Collapse
X
-
Syp miarką normalnie a nawet troszku więcej. Grodziskie ma być mocno nagazowane.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojtek_90 Wyświetlenie odpowiedziJa do piw pszenicznych daje miarke 0,75 na butelke 0,5l, do innych piw normalnie miarka 0,5 na butelke 0,5l. Z grodziskim tak samo zrobie ale dopiero jest 2 dzień na burzliwej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedziNie wybuchają ci butelki? to trochę dużo jeszcze w nigdy mi nie wyszło w programie żeby aż tyle dawać!
Comment
-
-
no i wszystko jasne teraz już rozumiem! a programu do grodziskiego specjalnie nie ma ale ja używam kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji który możesz znaleźć na innym znanym forum (piwo.***) w zakładce pliki a następnie arkusze polecam przydatny jest!
Comment
-
Comment