Mętne piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Vegonator
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 3

    Mętne piwo

    Witam,

    Rozpocząłem fermentacje piwa z brew kita Coopers European Lager, dokładnie tydzień temu. Piwko fermentowało w temp. ok. 24 stopni. Wszystko było wysterylizowane, fermentator przez cały okres szczelnie zamknięty. Początkowe blg wynosiło 11. Dziś sprawdzam blg i wynosi ok. 2 co wskazywałoby na to, że fermentacja już się zakończyła. Problem w tym że 'substancja' jest dość mocno nagazowana i mętna. Postanowiłem rozlać jednak do butelek. Czy piwo skisło? Zapach co prawda nie jest nie przyjemny, ale dość intensywny.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie skisło. Trzeba było przelać na cichą w celu wyklarowania.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Vegonator
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.03
      • 3

      #3
      a jeżeli tego nie zrobiłem to wpływa to jakos znacząco na piwko?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Będziesz miał na dnie butelki dużo osadów. Tego nie chcemy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #5
          jako poczatkujacy piwowar (kilka warek z brewkitow, powoli przymierzam sie do samodzielnego chmielenia) moge powiedziec jedno do osob startujacych z pierwsza brzeczka - nie spieszcie sie z konczeniem fermentacji burzliwej i cichej! niech potrwa nawet z tydzien dluzej (zwlaszcza cicha), niz poczatkowo planujecie. dzieki temu uzyskacie o wiele bardziej klarowne piwo z minimalnyn osadem po zabutelkowaniu. wiem, ze to meczace, sam to przerabialem. moge z czystym sumieniem powiedziec, ze warto poczekac dluzej, a miec potem lepsze efekty swojej pracy.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X