Mieszanie niezdezynfekowaną chochlą...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 3

    #1

    Mieszanie niezdezynfekowaną chochlą...

    Naczytałem się na tym forum, że mieszanie przy burzliwej fermentacji to zło. Niestety po fakcie.
    Zrobiłem to raz i hydrometr też wkładałem do fermentatora kilka razy...
    Na razie piwko ładnie pachnie i zdrowo wygląda...
    Myślicie, że później może wdać się zakażenie?
    Warzę z brew kitu, gotowca.
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3281

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miri
    Naczytałem się na tym forum, że mieszanie przy burzliwej fermentacji to zło. Niestety po fakcie.
    Złota zasada dla początkujących: zanim cokolwiek zrobisz przeszukaj forum. To tak na przyszłość.

    Zrobiłem to raz i hydrometr też wkładałem do fermentatora kilka razy...
    Hydrometr też bez dezynfekcji? Ale chociaż go myłeś po użyciu??

    Na razie piwko ładnie pachnie i zdrowo wygląda...
    A na jakim etapie jesteś? Ile Blg masz aktualnie? Starowałeś z ilu Blg?

    Myślicie, że później może wdać się zakażenie?
    Może, ale nie musi.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • miri
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.03
      • 3

      #3
      mam obecnie 1010 na skali, producent podpowiada, że warka jest gotowa jak spadnie do 1000-1005 więc jestem blisko. Nie wiem ile było na początku bo nie pomyslałem, żeby sprawdzić. Temperatura przez tydzień oscylowała w okolicach 15-17 stopni, w ten weekend zapodalem 22 st. dla szybszej fermentacji.

      Comment

      • miri
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.03
        • 3

        #4
        przed mieszaniem i wkładaniem hydrometra myłem go w mydle pod gorącą wodą.

        Comment

        • Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

          #5
          W mydle? To do widzenia piano

          Co to za producent?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10809

            #6
            To są efekty kupowania na allegro lub w marketach, sa specjalistyczne sklepy służące profesjonalną pomocą
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              1,010 to już koniec blisko, ale do 1,000 raczej nie zejdzie.

              Woda z mydłem nie jest środkiem dezynfekcyjnym.

              -> http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
                W mydle? To do widzenia piano
                I co jeszcze?

                Nie straszcie chłopaka ponad miarę. Przecież chyba nie wkładał do fermentora namydlonego balingometru? Czym się wg Was różni umycie go w mydle od umycia w płynie do mycia naczyń?

                Oczywiście tak umyty i wypłukany aerometr powinno się przetrzeć spirytusem celem dezynfekcji, ale ma sporą szansę, że nic się nie stanie.

                Co do zejścia do 1,000 to z dużą ilością cukru może mu i do tylu spaść.
                blog.kopyra.com

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Lubrow, Arct Ipa
                  darekd
                  Cold IPA czyli dolna fermentacja

                  15% ekstr.
                  5,2% alk.

                  Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

                  Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
                  ...
                  2024-09-18, 20:28
                • darekd
                  Domowe kupażowanie piw
                  darekd
                  Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                  Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                  2023-03-06, 23:54
                • Kwachu1444
                  Prawdopodobna infekcja - Pomocy
                  Kwachu1444
                  Witam,
                  Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
                  2020-03-31, 22:19
                • Pancernik
                  Tajlandia, Pattaya, 219 Beach Road, Hops Brewhouse
                  Pancernik
                  Przy jednej z głównych ulic Pattayi, Beach Street (tej pierwszej, bo jest jeszcze druga), biegnącej wzdłuż plaży, mieści się Hops Brewhouse.
                  Spory lokal, ze swego rodzaju piętrem/antresolą. Wnętrze odzwierciedla miks wyobrażenia Tajów o wystroju pubów brytyjskich i bawarskich bierstub...
                  2020-02-10, 13:45
                • bastion
                  Rumunia, Cluj Napoca, Strada Mehedinti 94, Hophead Brewing [PRZENIESIONO]
                  bastion
                  Od 2015 roku, w jednej z dzielnic Cluja, między blokami, działa mikrus rzemieślniczy Hophead.
                  Stworzył go Darko Jovik, który pochodzi z Macedonii, a piwnego bakcyla załapał podczas pobytu w USA.
                  Produkty browaru, to praktycznie wyłącznie style nowofalowe, trudno doszukać się...
                  2019-07-22, 19:34
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...