Witam wszystkich piwowarów bardzo serdecznie,
Oto mój pierwszy post na tym zacnym forum.
Wstęp:
Moje zainteresowanie piwowarstwem rozpoczęło się od zakażonej warki z BrewKit'a ale wypiłem to co sobie naważyłem , przerzuciłem się na winiarstwo i bimbrownictwo. Zrobiłem następną warkę, znowu zakażoną, ta poszła na rurki - nigdy tego nie próbujcie. Cydr też zakaziłem. Nie wiem do końca dla czego, być może dlatego, że mieszkam w mieszkaniu które od 4lat stało puste i jest jakiś syf w powietrzu, wszystko myłem i sterylizowałem.. ale nie o tym.
Krótko moim sprzęcie:
Kadź zacierna-filtracyjna z zaizolowanego fermentatora + filtr z oplotu. Dodatkowy fermentator. Łyżka piwowarska.. cukromierz itd. Więcej tutaj : http://alkohole-domowe.com/forum/nac...-t5111-10.html
Oto piwka od jakich będę chciał rozpocząć swoją przygodę z zacieraniem.
Receptury z książki Riharda Lehr'a na 20l brzeczki. Ja dam chmiel tylko Lubelski ale pisze jak jest w oryginale.
1) Koźlak majowy - Jasny Kozioł
Jako, że zima ucieka, spieszy mi się żeby wykorzystać moje piwniczne 12st C. Piwo dolnej fermentacji. Jasne ale mocne piwo o wyraźnie podkreślonym smaku słodu. Zwany w Austrii Osterbock..
Brzeczka nastawna: 17,5%
Goryczka: 27 EBU
Zaw. alkoholu: 7%
Zasyp: słód pilzneński 4600g, słód monachijski 2300g
Chmiel / czas gotowania - ja dam tutaj tylko Lubelski, w oryginale jest tak:
Tettnanger (3%-zaw. alfa kwasów) 85g/90min
Etapy zacierania: 67st C/90min
Czas gotowania: 90min
Drożdze: Brewferm Lager (pewnie lipa)
2) Angielskie gorzkie - Bitter Ale
Bursztynowe, intensywna goryczka.. poprzez dodanie chmielu również bezpośrednio przed fermentacją ma być bardzo aromatyczne. Górna fermentacja
Brzeczka nastawna: 11,5%
Goryczka: 30 EBU
Zaw. alkoholu: 4,5%
Zasyp: słód pilzneński 4300g, słód karmelowy ciemny 360g
Chmiel / czas gotowania
Challenger (8%) 35g/90min
Hallertauer (3%) 10g/15min
Hallertauer (3%) 10/do fermentatora
Etapy zacierania: 67st C/90min
Czas gotowania: 90min
Drożdze: Safale-04
3) Zakupiłem jeszcze tutaj zestaw słodów Alt ( http://www.browar.biz/centrumpiwowar...m/alt_11,5_blg )
Oto mój pierwszy post na tym zacnym forum.
Wstęp:
Moje zainteresowanie piwowarstwem rozpoczęło się od zakażonej warki z BrewKit'a ale wypiłem to co sobie naważyłem , przerzuciłem się na winiarstwo i bimbrownictwo. Zrobiłem następną warkę, znowu zakażoną, ta poszła na rurki - nigdy tego nie próbujcie. Cydr też zakaziłem. Nie wiem do końca dla czego, być może dlatego, że mieszkam w mieszkaniu które od 4lat stało puste i jest jakiś syf w powietrzu, wszystko myłem i sterylizowałem.. ale nie o tym.
Krótko moim sprzęcie:
Kadź zacierna-filtracyjna z zaizolowanego fermentatora + filtr z oplotu. Dodatkowy fermentator. Łyżka piwowarska.. cukromierz itd. Więcej tutaj : http://alkohole-domowe.com/forum/nac...-t5111-10.html
Oto piwka od jakich będę chciał rozpocząć swoją przygodę z zacieraniem.
Receptury z książki Riharda Lehr'a na 20l brzeczki. Ja dam chmiel tylko Lubelski ale pisze jak jest w oryginale.
1) Koźlak majowy - Jasny Kozioł
Jako, że zima ucieka, spieszy mi się żeby wykorzystać moje piwniczne 12st C. Piwo dolnej fermentacji. Jasne ale mocne piwo o wyraźnie podkreślonym smaku słodu. Zwany w Austrii Osterbock..
Brzeczka nastawna: 17,5%
Goryczka: 27 EBU
Zaw. alkoholu: 7%
Zasyp: słód pilzneński 4600g, słód monachijski 2300g
Chmiel / czas gotowania - ja dam tutaj tylko Lubelski, w oryginale jest tak:
Tettnanger (3%-zaw. alfa kwasów) 85g/90min
Etapy zacierania: 67st C/90min
Czas gotowania: 90min
Drożdze: Brewferm Lager (pewnie lipa)
2) Angielskie gorzkie - Bitter Ale
Bursztynowe, intensywna goryczka.. poprzez dodanie chmielu również bezpośrednio przed fermentacją ma być bardzo aromatyczne. Górna fermentacja
Brzeczka nastawna: 11,5%
Goryczka: 30 EBU
Zaw. alkoholu: 4,5%
Zasyp: słód pilzneński 4300g, słód karmelowy ciemny 360g
Chmiel / czas gotowania
Challenger (8%) 35g/90min
Hallertauer (3%) 10g/15min
Hallertauer (3%) 10/do fermentatora
Etapy zacierania: 67st C/90min
Czas gotowania: 90min
Drożdze: Safale-04
3) Zakupiłem jeszcze tutaj zestaw słodów Alt ( http://www.browar.biz/centrumpiwowar...m/alt_11,5_blg )
Comment