Pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mamdobreklapki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 14

    #1

    Pierwszy zacier

    Witam wszystkich piwowarów bardzo serdecznie,
    Oto mój pierwszy post na tym zacnym forum.

    Wstęp:
    Moje zainteresowanie piwowarstwem rozpoczęło się od zakażonej warki z BrewKit'a ale wypiłem to co sobie naważyłem , przerzuciłem się na winiarstwo i bimbrownictwo. Zrobiłem następną warkę, znowu zakażoną, ta poszła na rurki - nigdy tego nie próbujcie. Cydr też zakaziłem. Nie wiem do końca dla czego, być może dlatego, że mieszkam w mieszkaniu które od 4lat stało puste i jest jakiś syf w powietrzu, wszystko myłem i sterylizowałem.. ale nie o tym.

    Krótko moim sprzęcie:
    Kadź zacierna-filtracyjna z zaizolowanego fermentatora + filtr z oplotu. Dodatkowy fermentator. Łyżka piwowarska.. cukromierz itd. Więcej tutaj : http://alkohole-domowe.com/forum/nac...-t5111-10.html

    Oto piwka od jakich będę chciał rozpocząć swoją przygodę z zacieraniem.
    Receptury z książki Riharda Lehr'a na 20l brzeczki. Ja dam chmiel tylko Lubelski ale pisze jak jest w oryginale.

    1) Koźlak majowy - Jasny Kozioł
    Jako, że zima ucieka, spieszy mi się żeby wykorzystać moje piwniczne 12st C. Piwo dolnej fermentacji. Jasne ale mocne piwo o wyraźnie podkreślonym smaku słodu. Zwany w Austrii Osterbock..

    Brzeczka nastawna: 17,5%
    Goryczka: 27 EBU
    Zaw. alkoholu: 7%
    Zasyp: słód pilzneński 4600g, słód monachijski 2300g
    Chmiel / czas gotowania - ja dam tutaj tylko Lubelski, w oryginale jest tak:
    Tettnanger (3%-zaw. alfa kwasów) 85g/90min
    Etapy zacierania: 67st C/90min
    Czas gotowania: 90min
    Drożdze: Brewferm Lager (pewnie lipa)


    2) Angielskie gorzkie - Bitter Ale
    Bursztynowe, intensywna goryczka.. poprzez dodanie chmielu również bezpośrednio przed fermentacją ma być bardzo aromatyczne. Górna fermentacja

    Brzeczka nastawna: 11,5%
    Goryczka: 30 EBU
    Zaw. alkoholu: 4,5%
    Zasyp: słód pilzneński 4300g, słód karmelowy ciemny 360g
    Chmiel / czas gotowania
    Challenger (8%) 35g/90min
    Hallertauer (3%) 10g/15min
    Hallertauer (3%) 10/do fermentatora
    Etapy zacierania: 67st C/90min
    Czas gotowania: 90min
    Drożdze: Safale-04

    3) Zakupiłem jeszcze tutaj zestaw słodów Alt ( http://www.browar.biz/centrumpiwowar...m/alt_11,5_blg )
  • mamdobreklapki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 14

    #2
    Chciałem się podzielić newsami z pierwszego zacierania
    Warka nr 3 - Jasny Kozioł

    Na początku gdy nalałem gorącej wody do kadzi zaciernej pojawił się problem - nieszczelny kranik, trzeba było na prawdę mocno dokręcić a nie było za bardzo jak chwycić przejściówki 3/4 -1/2''. Trochę namoczyłem ale na szczęście nic takiego się nie stało.

    Samo zacieranie później przebiegało sprawnie, gdyby nie utopiony w zacierze termometr cyfrowy - od razu wyświetlacz zgasł, jest cały klejący. Uda się go jeszcze uratować?
    Na szczęście miałem jeszcze termometr z sondą na kablu - niestety zakres pomiaru temperatur do 75st C.

    Wg przepisu zacieranie powinno się przeprowadzać z dwoma przerwami po 30min, ja zdecydowałem się na zacieranie z jedną przerwą 90min. I gdy po 90min próba jodowa wypadła pozytywnie pomyślałem że zrobiłem jednak błąd uproszczając zacieranie. Po 20min znowu pozytywna i tak kilka razy aż zobaczyłem na talerzykach z poprzednich prób brak fioletowego odcienia próbki - Czy po czasie płyn Lugola traci właściwości?
    Później zauważyłem, że odczynnik barwi tylko w miejscach gdzie do próbki dostawała się zawiesina. Po 2,5h zacierania zdecydowałem, że kończę.

    Filtracja przebiegała bez problemowo, acz długo. Nie zauważyłem w porę że lekko odsłoniłem młóto. Wodę do wysładzania musiałem dodawać po prostu gorącą (poza zakresem termometru) - i szło jak krew z nosa. Dmuchanie w wężyk od spodu nic nie dawało. Trwało to jakieś 2h, biling na początku wysładzania: 25, na końcu: 12 - nie chciało mi się dłużej i tak miałem już sporo brzeczki.

    Chmielenie. Wrzucam dwie grzałki 600W i tu znowu nerwy - dopiero po godzinie zaczęło bulgotać (Wrrr!). Z początku myślałem, że są zbyt duże straty ciepła i w ogóle nie będzie bulgotać, przykryłem do połowy wiekiem i dodałem chmiel. Co może spowodować dodanie chmielu jeszcze przed zagotowaniem? 1,5h gotowania i na balkon na dzień, bo nockę zarwałem :/

    Przyszedłem z pracy Zlewam znad osadów dolewam wody żeby otrzymać zawartość cukru jak w przepisie i do wanny z zimną wodą. Zadałem drożdże które uwodnione czekały na ten moment jakieś 12h :/ Dodałem kilka gramów pożywki dla drożdży gratis

    Ostatnia i chyba największa wpadka: Zakorkowałem fermentator, opieram na kanapie i bujam mocno żeby dodatkowo napowietrzyć.. a tu patrzę leci mi z dołu.. szybko przenoszę na stół podkładam fermentator - kranik się odkręcił jakoś od środka, musiałem nim uderzyć. Wyobraźcie sobie ten syf i moją minę kiedy dociskając jedną ręką kranik po nie przespanej nocy szukam rozwiązania. Puściłem kranik, wymyłem rękę w OXI i dokręciłem kranik od środka Modlę się teraz żeby nie było infekcji i proszę również Was o modlitwę w mojej intencji OXI da radę tak szybko zdezynfekować mi rękę? ...

    W rezultacie otrzymałem, aż 27l brzeczki o bilingu 17,5, czy to zasługa tak długiego zacierania, czy sprawnego wysładzania ?;p Czy po prostu przepis pod tym względem zawiódł?

    Gdy po 15h sprawdziłem, fermentacja już trwała

    Proszę o uwagi i sugestie

    Comment

    • walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

      #3
      Gratulacje samozaparcia kolego - rozwijanie działalności po początkowych samych wtopach to jest to!
      Oby to grzebanie w wiadrze nie przyniosło znowu kwasa...

      Termometr może uratujesz, rozłóż na części, przemyj spirytusem, dobrze wysusz ,może coś z tego będzie.

      Próbę na skrobię robi się na płynnej brzeczce, te 'zawiesiny' zawsze będą barwić. One potem zostają w młócie z założenia.

      Dobra wydajność Ci wyszła.

      Powodzenia!

      Comment

      • mamdobreklapki
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.02
        • 14

        #4
        Zrobiem FFT na tych samych drożdżach. Test przeprowadziłem w butelce po piwie zaczopowanej watą w temp 21-22st C. Po 3dniach fermentacji brzeczka odfermentowała do 3blg, brak dalszych oznak fermentacji. Brzeczkę pobrałem z tego co wylewało mi się z fermentaotora jak się kranik rozszczelnił - nie chciałem tego wlewać z powrotem.
        Jedyne co mnie martwi to mydlany smak próbki.. czy to przejdzie po tych kilku miesiącach dojrzewania? ale kwaśne nie jest

        Comment

        • mtz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 11

          #5
          Wrzucenie chmielu przed gotowaniem to wielki błąd... Dlaczego zacierasz w baniaku z kranikiem? Nie masz normalnego dużego gara? Przelej zacier z gara do kadzi filtracyjnej z kranikiem. Kolejny błąd to pozostawienie brzeczki na balkonie na noc do wystudzenia. Powinno się wystudzać jak najszybciej do ok 20C i zadać szybko drożdże bo inaczej brzeczka jest bardzo narażona na infekcje ( 25-35C to idealna temperatura dla wwszelkich zaraków). Pozostaje tylko modlitwa

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz
            Wrzucenie chmielu przed gotowaniem to wielki błąd...
            Bynajmniej. "First wort hopping" albo "Worderwurzehopfung", czyli wrzucenie chmielu od razu podczas filtracji jest dość często używaną praktyką w Niemczech w browarach przemysłowych. Daje łagodniejszą goryczkę.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz
              Wrzucenie chmielu przed gotowaniem to wielki błąd... Dlaczego zacierasz w baniaku z kranikiem? Nie masz normalnego dużego gara? Przelej zacier z gara do kadzi filtracyjnej z kranikiem. Kolejny błąd to pozostawienie brzeczki na balkonie na noc do wystudzenia. Powinno się wystudzać jak najszybciej do ok 20C i zadać szybko drożdże bo inaczej brzeczka jest bardzo narażona na infekcje ( 25-35C to idealna temperatura dla wwszelkich zaraków). Pozostaje tylko modlitwa
              Teoria swoje a praktyka swoje
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mamdobreklapki
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.02
                • 14

                #8
                Nasze modły (lub przynajmniej moje) zostały wysłuchane! ;p ale przynajmniej nie do końca...

                młode piwo nie jest zakażone! <hurra> do tego jest wspaniałe
                Burzliwa ustała na 8blg w środę, ale we wtorek nie było już oznak burzliwej fermentacji (obserwując rurkę fermentacyjną) trwała w sumie 14dni

                Dlaczego ustało na 8blg a FFT przefermentował do 3,5?

                Dosypałem do każdej 0,5 butelki 3g glukozy teraz się boję:
                a) zbyt słodkiego piwa - chociaż to 8blg jest jeszcze akceptowalne
                b) że mi piwnica w kosmos wyleci

                Jakie są rokowania?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mamdobreklapki
                  Dlaczego ustało na 8blg a FFT przefermentował do 3,5?
                  To nie granaty to bomba atomowa!!!!
                  Za wcześnie butelkowałeś, piwo nie dofermentowane
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-04-07, 13:20.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    14 dni dla tak mocnego piwa może być zbyt krótko. Stawiam na granaty, sprawdzaj co kilka dni nagazowanie a jak trzeba będzie to upuszczaj gazu i bądź ostrożny.

                    Nie wiem czemu taka różnica w odfermentowaniu ale FFT jest raczej obiektywny.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      No faktycznie źle to wygląda, upuszczanie gazu może nie być wystarczające. Może wylać z butelek i dać na dofermentowanie? Jak myślicie?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Ja bym to wlała do wiadra i dofermentowała - pewnie FFT był zrobiony w innej temperaturze, nie widzę opisu, w jakiej temp. odbywała się fermentacja tego piwa. 8 blg to jest masakra jakaś.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • mamdobreklapki
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.02
                          • 14

                          #13
                          Przez dwa dni nie było żadnych oznak fermentacji. Nie znam temperatury brzeczki fermentującej bo fermentator był odizolowany, stał z odsłoniętym dnem i wiekiem na podłodze w piwnicy, temperatura powietrza 13st C.

                          Z drugiej strony może takie słabe drożdżaki dałem?

                          Młode piwo było znacznie nagazowane może to wpłynęło na odczyt z aerometru?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mamdobreklapki; 2012-04-07, 14:17.

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz
                            Kolejny błąd to pozostawienie brzeczki na balkonie na noc do wystudzenia.
                            Tu bym nie przesadzał. Zanim kupiłem chłodnicę kilkanaście warek tak studziłem i nic złego się nie stało.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3491

                              #15
                              To wylej jedną butelkę, odgazuj porządnie i zmierz teraz blg.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • OneTwoThreeBrew
                                Pomoc przy Pale Ale
                                OneTwoThreeBrew
                                Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                                Zasyp:

                                Słód pilzneński 4 kg
                                Słód monachijski 1 kg

                                Chmiele:

                                Lubelski 50 g
                                Marynka 50 g


                                Drożdże:

                                US-05

                                Zacieranie:

                                50*C...
                                2022-11-20, 22:40
                              • Flino
                                Jak czytać przepis ?
                                Flino
                                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                1. Składniki:
                                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                • karmel jasny 0,5 kg
                                • caraaroma 0,35;
                                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                2....
                                2021-11-17, 10:49
                              • toh11
                                Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                                toh11
                                Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                                Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                                2020-01-11, 12:41
                              • Bloodnydav
                                Browar Bartka
                                Bloodnydav
                                Hej,
                                Postanowiłem napisać pierwszy post gdyż dziś uwarzyłem pierwsze piwo od początku do końca samemu, od zacierania słodu po chmielenie. Wcześniej uwarzyłem trzy warki z brewkitu i postanowiłem pójść krok dalej.

                                Warka: 22l
                                Goryczka: około 29 IBU
                                Ekstrakt:...
                                2017-10-21, 19:37
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...