Pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mamdobreklapki Wyświetlenie odpowiedzi
    Przez dwa dni nie było żadnych oznak fermentacji. Nie znam temperatury brzeczki fermentującej bo fermentator był odizolowany, stał z odsłoniętym dnem i wiekiem na podłodze w piwnicy, temperatura powietrza 13st C.

    Z drugiej strony może takie słabe drożdżaki dałem?

    Młode piwo było znacznie nagazowane może to wpłynęło na odczyt z aerometru?
    Jak otoczenie miało 13*C, to piwo podczas fermentacji mogło mieć z 15, potem stopniowo coraz mniej. Odczyt 8 blg w tej temperaturze to ok. 7,6 blg w temperaturze kalibracji cukromierza - większość u nas jest kalibrowana w 20*C. I tak za dużo o jakieś 5 blg.

    Niedofermentowanie może wynikać z za niskiej temperatury, za małej ilości drożdży, za małej ilości tlenu w brzeczce (co daje za małą ilość drożdży w efekcie). Fermentacja mogła się zatrzymać również z różnych powodów.

    No i jakie były te "oznaki fermentacji", gęstość nie spadała?

    Ja bym ostrożnie wlał z powrotem do wiadra i potrzymał w cieple przez tydzień - dwa. I modlił się, żeby czegoś przy tych kombinacjach nie złapało.

    Było zacząć od czytania.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • mamdobreklapki
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.02
      • 14

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      No i jakie były te "oznaki fermentacji", gęstość nie spadała?
      Szczerze. Bałem się zajrzeć do środka fermentatora.
      Jedyne co obserwowałem to jak CO2 ulatnia się przez rurkę. Jak już wspominałem dwa dni z kolei jak kilka minut postałem w piwnicy to nie 'bulkało".

      Dzisiaj wracam do domu i sprawdzę co się w tych butelkach dzieje.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      Było zacząć od czytania.
      Troszeczkę się naczytałem.. ale jeśli chodzi o fora to widać mało.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mamdobreklapki Wyświetlenie odpowiedzi
        Szczerze. Bałem się zajrzeć do środka fermentatora.
        Jedyne co obserwowałem to jak CO2 ulatnia się przez rurkę. Jak już wspominałem dwa dni z kolei jak kilka minut postałem w piwnicy to nie 'bulkało".

        Boisz się, że straszy w fermentorze? Ocenianie fermentującego piwa na podstawie bulków to podstawowy i najgłupszy błąd popełniany przez początkujących.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mamdobreklapki Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedyne co obserwowałem to jak CO2 ulatnia się przez rurkę. Jak już wspominałem dwa dni z kolei jak kilka minut postałem w piwnicy to nie 'bulkało".

          .
          Jeśli rurka nie bulka to trzeba było zerknąć na pierwszą strone browar.biz tam jest sonda
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mamdobreklapki
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.02
            • 14

            #20
            Otworzyłem wczoraj kontrolnie dwie butelki w piwnicy.
            Ciśnienie słabe, zawartość ekstraktu po odgazowaniu lekko powyżej 6blg w temperaturze 12C ale już próbka z lodówki(warzywiarka-nie znam jeszcze temp ale ok 13-14C) pod sporym ciśnieniem, podobny baling.
            Zostawiłem butelki w piwnicy w spokoju.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X