Witam.
Pierwszy raz robię piwko dolnej fermentacji. Użyłem drożdży 34/70. Fermentacja w temp. 10-12 st C.
Czy zapach powstały wskutek fermentacji tymi drożdżami jest inny niż drożdżami górnej fermentacji? Podczas fermentacji safale 04, czy danstarami czy innymi górnymi wydziela sie miły mocno słodowo-miodowy zapach. Przy dolniakach zapach wydziela mało intensywny i nie przypomina zapachu słodowego.
Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie?
Pierwszy raz robię piwko dolnej fermentacji. Użyłem drożdży 34/70. Fermentacja w temp. 10-12 st C.
Czy zapach powstały wskutek fermentacji tymi drożdżami jest inny niż drożdżami górnej fermentacji? Podczas fermentacji safale 04, czy danstarami czy innymi górnymi wydziela sie miły mocno słodowo-miodowy zapach. Przy dolniakach zapach wydziela mało intensywny i nie przypomina zapachu słodowego.
Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie?
Comment