Zapach fermentacji dolniakami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • full-light
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 12

    Zapach fermentacji dolniakami

    Witam.
    Pierwszy raz robię piwko dolnej fermentacji. Użyłem drożdży 34/70. Fermentacja w temp. 10-12 st C.
    Czy zapach powstały wskutek fermentacji tymi drożdżami jest inny niż drożdżami górnej fermentacji? Podczas fermentacji safale 04, czy danstarami czy innymi górnymi wydziela sie miły mocno słodowo-miodowy zapach. Przy dolniakach zapach wydziela mało intensywny i nie przypomina zapachu słodowego.
    Jakie są wasze spostrzeżenia w tym temacie?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Każde drożdże inaczej pachną przy dolniakach nalezy spodziewać się zapachu siarkowodoru czyli zgniłych jaj, szamba itp.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      No z tym szambem to przesadziłeś. Szambem jak śmierdzi to znaczy, ze bakterie gnilne się dobrały do brzeczki i właśnie w szambie takie piwo skończy.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • full-light
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 12

        #4
        Nie żartujcie sobie.
        Pytam sie bo pierwszy raz robie na dolniakach i nie pachnie to zbyt pięknie.
        Nie wiem czy coś jest nie tak.
        Wielu przecież robiło piwa dolnej fermentacji i macie doświadczenie w tym temacie.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Może zacznij sam coś czytać jak ci się nie podobają nasze odpowiedzi
          Wysil się trochę.
          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #6
            Ja w tym sezonie jadę na Bavarian Lager. Walą okropnie, trochę siarkowodoru, trochę jak ktoś wyżej stwierdził szamba. Z początku bardzo się przestraszyłem (kiedyś przy górniakach miałem masę zgniłych jaj w butelkach po jakimś zakażeniu), ale przy lagerach po zlaniu na cichą to ustępuje, na etapie rozlewu już nie czuć, a docelowo piwa (póki co - trzy warki w butlach) wychodzą czyste, smaczne i pachnące. Więc spokojna głowa, rób swoje i nie załamuj rąk.

            Comment

            • full-light
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.07
              • 12

              #7
              Jacer, czy ja gdzieś napisałem że mi się nie podobają posty? Ty napisałeś że przy dolnej fermentacji zapach siarkowodoru, szamba itp jest normalny a post poniżej zostało napisane że jak zapach szamba to są bakterie gnilne i żeby wylać do szamba. No to jak mam traktować tak sprzeczne odpowiedzi?
              Swoją drogą dzięki za link.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika full-light Wyświetlenie odpowiedzi
                No to jak mam traktować tak sprzeczne odpowiedzi?
                Ano tak, że każdy inaczej czuje zapachy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  Sprecyzuj co znaczy że nie pachnie pięknie, bo to trochę ogólnikowe. Niektórym pięknie nie pachnie nawet zapach zacierania.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • xmucio
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.05
                    • 16

                    #10
                    Przepraszam za offtopa, ale nie wyobrażam sobie jak zapach zacierania może dla kogoś nie pachnieć. Jak dla mnie jest to jeden z przyjemniejszych etapów warzenia. Zawsze zamykam oczy, pochylam się nad garnkiem, a wydobywające się zapachy przenoszą moją wyobraźnię na wiejskie, słoneczne pola pełne pszenicy. Pomimo młodego wieku, kojarzę jeszcze ten smak dzieciństwa spędzanego na prawdziwej wsi. Piękne uczucie
                    "Kiedyś przyjdzie taki dzień,[...]
                    kiedy spełnię swe marzenia."

                    Tawerna Pod Pegazem

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #11
                      widocznie nic dolnego nie fermentowałeś,albo lubisz inne,poza wymienionymi "wiejskie zapaszki".

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika xmucio Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przepraszam za offtopa, ale nie wyobrażam sobie jak zapach zacierania może dla kogoś nie pachnieć. Jak dla mnie jest to jeden z przyjemniejszych etapów warzenia. Zawsze zamykam oczy, pochylam się nad garnkiem, a wydobywające się zapachy przenoszą moją wyobraźnię na wiejskie, słoneczne pola pełne pszenicy. Pomimo młodego wieku, kojarzę jeszcze ten smak dzieciństwa spędzanego na prawdziwej wsi. Piękne uczucie
                        Wszystko zależy od tego jakie masz skojarzenia z zapachem. Ty masz jako sielskie spędzanie czasu na wsi dla innych kojarzy się to z ciężką robotą od rana przy parowaniu ziemniaków aby nakarmić świnki.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • full-light
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.07
                          • 12

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Sprecyzuj co znaczy że nie pachnie pięknie, bo to trochę ogólnikowe. Niektórym pięknie nie pachnie nawet zapach zacierania.
                          Zrobiłem kilkanaście warek na górnych drożdżach. Zapach fermentacji był wówczas bardzo przyjemny słodowo miodowy.
                          Pierwszy raz robię na dolniakach i zapach nie jest przyjemny, krótko mówiąc śmierdzi. Nie potrafię określić czym śmierdzi. Czy to siarkowodór czy szambo czy jakieś inne smrody. Po prostu jest to nieprzyjemny zapach.
                          Zapytałem czy przy dolnych drożdżach jest inny zapach niż przy górnych.
                          Teraz już rozumiem że to normalka że śmierdzi.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika full-light Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zapytałem czy przy dolnych drożdżach jest inny zapach niż przy górnych.
                            Teraz już rozumiem że to normalka że śmierdzi.
                            Jest inny lecz jak dla mnie nie smierdzi
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X