Prośba o opinię - gar 40 cm z kolibra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Larry2903
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 5

    Prośba o opinię - gar 40 cm z kolibra

    Witam,
    szukam obecnie gara zaciernego i trafiłem na coś takiego - http://koliber.sklep.pl/index.php/produkt,231 . Odnośnie pojemności dostałem odpowiedź, że jest to "38l po same brzegi". Cena jest dużo niższa niż w Centrum Piwowarstwa, co jest bardzo zachęcające. Czy ktoś miał kontakt z tym sklepem i czy uważacie gar za odpowiedni?
    Pozdrawiam
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Dno tych garnków nie jest zupełnie płaskie.
    Last edited by ART; 2012-04-04, 15:04.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Larry2903
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.12
      • 5

      #3
      Mam kuchenkę gazową - o ile dobrze kojarzę nie jest to chyba zatem problemem?

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Z kolibra dało radę aż 40 cm wyciągnąć?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • mtz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 11

          #5
          witaj, ja mam podobny gar, 36 cm , jeśli Twój ma 40 cm to powinno się zmieścić ok 30L, jeśli jest przepis na 20L gotowego piwa to pamiętaj, że gar musi być dużo większy ( objętość śruty i część wyparuje przy gotowaniu). Gar myślę jest OK i super cena.

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #6
            Cześć

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Dno tych garnków nie jest zupełnie płaskie.
            Co gorsza dnia nawet najbardziej płaskich garnków pod wpływem ogrzewania się wybrzuszają do wew. garnka. Mam dwa gary z dwoma spasowanymi na milimetry mieszadłami i oba zaczynają ocierać o dno w czasie podgrzewania do 78*C.
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
              witaj, ja mam podobny gar, 36 cm , jeśli Twój ma 40 cm to powinno się zmieścić ok 30L, jeśli jest przepis na 20L gotowego piwa to pamiętaj, że gar musi być dużo większy ( objętość śruty i część wyparuje przy gotowaniu). Gar myślę jest OK i super cena.
              A co ma do tego objętość śruty?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mtz
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.05
                • 11

                #8
                A dużo ma do tego , bo jak wsypiesz 4,5 kg śruty do 30 L gara to już nie wlejesz tam 30 L wody, prawda? Zabraknie Ci miejsca w garze , tym bardziej, że metoda infuzyjna wymaga wlewania wody.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  A po jasną do 4,5kg lać tyle wody? Chyba że to Grodzisz
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Owszem, wymaga ale doczytaj ile wody się daje na kg śruty.

                    Edit: to do @mtz
                    Last edited by fidoangel; 2012-04-04, 21:12.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
                      A dużo ma do tego , bo jak wsypiesz 4,5 kg śruty do 30 L gara to już nie wlejesz tam 30 L wody, prawda? Zabraknie Ci miejsca w garze , tym bardziej, że metoda infuzyjna wymaga wlewania wody.
                      czytać, czytać, czytać, nie mądrzyć się
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • mtz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 11

                        #12
                        Ludzie!!! Ja nie mówie, że na 4,5 kg śruty trzeba wlać 30L wody!!! Tylko chcę powiedzieć koledze, że zabraknie miejsca w garze jak się nie pomyśli o objętości śruty i infuzji!!! Czytać, czytać ze zrozumieniem...Panie kolego

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ludzie!!! Ja nie mówie, że na 4,5 kg śruty trzeba wlać 30L wody!!! Tylko chcę powiedzieć koledze, że zabraknie miejsca w garze jak się nie pomyśli o objętości śruty i infuzji!!! Czytać, czytać ze zrozumieniem...Panie kolego
                          Przede wszystkim pisać z sensem a nie później odwracać kota ogonem.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
                            A dużo ma do tego , bo jak wsypiesz 4,5 kg śruty do 30 L gara to już nie wlejesz tam 30 L wody, prawda? Zabraknie Ci miejsca w garze , tym bardziej, że metoda infuzyjna wymaga wlewania wody.
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ludzie!!! Ja nie mówie, że na 4,5 kg śruty trzeba wlać 30L wody!!! Tylko chcę powiedzieć koledze, że zabraknie miejsca w garze jak się nie pomyśli o objętości śruty i infuzji!!! Czytać, czytać ze zrozumieniem...Panie kolego
                            Zapomniałeś jeszcze o wysładzaniu, kolejne 30l
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Larry2903
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.12
                              • 5

                              #15
                              Ja przepraszam że przerywam, ale to ten gar dobry jest i warto kupować czy nie ?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X