Jak chmielić Monachijskie jasne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oozz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 53

    Jak chmielić Monachijskie jasne

    Ponieważ, nie dorosłem do samodzielnego tworzenia receptur, zakupiłem zestaw surowców
    Helles - Monachijskie Jasne - 12º BLG:

    Słód pilzneński 2,70 kg
    Słód wiedeński 0,65 kg
    Słód monachijski 0,65 kg
    Chmiel Saaz, granulat 35 g

    We wszystkich znalezionych przepisach było więcej chmielu.
    Co byście proponowali, jeżeli chodzi o chmielenie?

    Wystarczy 35g Saaz? (np. 20g na goryczkę, 15g na aromat?)
    Użyć Saaz na aromat, dać dodatkową Marynkę na goryczkę?

    Będę wdzięczny za wszelkie rady.
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Nie rozumiem. Kupiłeś gotowy zestaw, piszesz, że nie jesteś gotowy do samodzielnego modyfikowania receptur, a jednocześnie chcesz kombinować. Zdecyduj się. Zestaw jest w porządku, przecież na pewno masz instrukcję dołączoną, w czym więc problem? Chmielu wcale nie jest za mało, trzymaj się instrukcji i tyle.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-04-12, 20:19.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • oozz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.07
      • 53

      #3
      Kupiłem, nie oznacza otrzymałem. Lubię się wcześniej przygotować zanim zacznę robić.
      Jeżeli w zestawach surowcowych jest dokładna receptura "zrobienia" piwa w danym stylu-bardzo mnie cieszy i na pewno dokładnie ją przeczytam.
      Moje wątpliwości pytanie spowodowane było przeczytaniem kilku opisów.

      Np. Anteks w warce 162
      warka 162 Monachijskie Jasne warzona 24.03.10

      skład

      pilzneński 6000g
      monachijski 2000g

      lubelski szyszka 110g zacieranie


      Słodów 2 razy więcej ale chmielu 3 razy więcej (wiem, że lubelski to pewnie 3,9%, a Saaz pewnie z 4,5%)


      hasintus warka L
      chmielenie: 27 g select spalt przez 60 min, 8 g select spalt przez 20 min. i na ostatnie 5 min. 20 g hallertauer hersbrucker.


      Wprawdzie na 5 kg zasypu, ale chmielu znacznie więcej.

      Wybacz, ale przez zwrot: Będę wdzięczny za wszelkie rady., nie miałem na myśli rady:
      Chmielu wcale nie jest za mało, trzymaj się instrukcji i tyle.

      Ja po prostu lubię zrozumieć. Na razie wiem, że goryczka ma być mała i mogę się domyślać, że w obrębie stylu mieści się i jedno, i drugie chmielenie.


      Pozdrawiam Marek

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        1D. Munich Helles Aroma: Pleasantly grainy-sweet, clean Pils malt aroma dominates. Low to moderately-low spicy noble hop aroma, and a low background note of DMS (from Pils malt). No esters or diacetyl. Appearance: Medium yellow to pale gold, clear, with a creamy white head. Flavor: Slightly sweet...


        Tu masz opis stylu z Ameryki, przetłumaczony przez Makarona. Piwo jest bardziej słodowe niż chmielowe i tego się trzymali zapewne autorzy tego zestawu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2012-04-13, 08:53.

        Comment

        • oozz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 53

          #5
          Dzięki.
          Bardzo przydatny, dla mnie, link.
          Szczególnie przykłady komercyjne-chyba nawet mam jeszcze Paulaner Premium Lager - zorbię świadomą degustację.
          Pozdrawiam Marek

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10789

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oozz Wyświetlenie odpowiedzi
            Słodów 2 razy więcej ale chmielu 3 razy więcej (wiem, że lubelski to pewnie 3,9%, a Saaz pewnie z 4,5%)

            Słodu 2 x więcej bo warka 2 x większa
            TU i TU masz medalowe receptury
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X