podpiwek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mtz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 11

    podpiwek

    Witajcie, Czy robił ktoś ostatnio podpiwek ze startera Kujawskiego? Coś mi się wydaje, że w recepturze na opakowaniu jest za dużo cukru 500-600g na 10L. Czy ktoś robił według tej receptury?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Nie wydaje mi się żeby za dużo było. Nie robiłem, co prawda podpiwka, ale robię piwo z cienkusza po różnych moich piwach. Na ok 10 litrów zawsze dosypuję 0,5-0,6 kg cukru. Taki podpiwek to chyba takie samo byle co jak piwo z cienkusza, więc i ilość cukru podobna być może.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-04-14, 17:45.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      U mnie w rodzinnym domu od lat robi się podpiwek mniej więcej według przepisu z paczki. Trzeba dać dość dużo cukru, bo to musi szybko przefermentować i nagazować się. Podpiwek w przeciągu dwu tygodni od daty produkcji powinien być spożyty.
      Można również kombinować ze smakiem. Klasyką jest dodatek miodu. W tym roku mój tato dodał domowego dżemu porzeczkowego. Podpiwek wyszedł jakby lżejszy, winny, lekko owocowy.
      Polecam gotować podpiwek w woreczku muślinowym, używanym do chmielenia. Nie polecam natomiast szklanych butelek. Najlepsze są PETy po gazowanych napojach.

      p.s. I proszę mi tu nie nazywać podpiwka cienkuszem. To zacny, pyszny, orzeźwiający napój.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • mtz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 11

        #4
        Dzięki za dobre rady Dam znać jak wyszło. Dodam miodu...

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
          Witajcie, Czy robił ktoś ostatnio podpiwek ze startera Kujawskiego? Coś mi się wydaje, że w recepturze na opakowaniu jest za dużo cukru 500-600g na 10L. Czy ktoś robił według tej receptury?
          Ja dodawałem 400-450, wychodził fajny, wytrawny, z nagazowaniem nie było problemu. Wolałem nie sypać więcej cukru, bo lałem w szklane butelki.

          Gdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?
          Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-04-15, 10:29.

          Comment

          • mtz
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.05
            • 11

            #6
            ja kupiłem podpiwe kujawski na allegro , chyba za 5 lub 6 zł a ile uciechy !!!

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #7
              Może i napój jest ok, jednak jak sama nazwa wskazuje, z założenia jest cienkuszem. Zastanawia mnie jednak, dlaczego ten dziwny napój z cykorii, przyjął się pod nazwą podpiwka. Niemiecki odpowiednik podpiwka to Einfachbier z tego co wiem, a to najzwyczajniejszy cienkusz, który powstaje kolejnych wysładzań.

              Comment

              • krys123
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.01
                • 37

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja dodawałem 400-450, wychodził fajny, wytrawny, z nagazowaniem nie było problemu. Wolałem nie sypać więcej cukru, bo lałem w szklane butelki.

                Gdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?
                Za miast podpiwka można użyć kawy zbożowej. Będzie ten sam efekt.
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-04-17, 09:07. Powód: cyt.

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #9
                  Raczej podobny, bo do wytwarzania kawy zbożowej nie używa się chmielu

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Podpiwek kujawski również nie zawiera chmielu. Nie wiem, po kiego grzyba w ogóle debatować o tym produkcie, skoro w ogóle nie jest to piwem. Słodu nie ma, chmielu nie ma, zalecają drożdże piekarnicze i cukier. To antypiwo.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...Trzeba dać dość dużo cukru, bo to musi szybko przefermentować i nagazować się.
                    Nie trzeba. Zwiększenie ilości cukru nie poprawia na szybkość fermentacji, wręcz przeciwnie - im więcej cukru, tym dłuższa fermentacja. To chyba dość oczywiste.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...Podpiwek w przeciągu dwu tygodni od daty produkcji powinien być spożyty.
                    Teoretycznie. Mój stoi już chyba z siedem lat i nadal nadaje ię do picia. Ale euforii nie ma.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...p.s. I proszę mi tu nie nazywać podpiwka cienkuszem. To zacny, pyszny, orzeźwiający napój.
                    Napój, ale nie piwo. Czy pyszny - polemizowałbym. Kwestia gustu.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
                    ...Niemiecki odpowiednik podpiwka to Einfachbier...
                    Einfachbier to nie jest nazwa podpiwka, polskim odpowiednikiem jest przewojenne "piwo stołowe". Odpowiedniki podpiwka to raczej Schankbier lub Geringerbier.

                    Comment

                    • krys123
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.01
                      • 37

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
                      Raczej podobny, bo do wytwarzania kawy zbożowej nie używa się chmielu
                      Tak jak Krzysiu pisał podpiwek nic nie ma wspólnego z chmielem. W przepisie nic nie ma napisane o chmielu, kto dokłada robi to dodatkowo.

                      Comment

                      • Hedin
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.02
                        • 370

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tak jak Krzysiu pisał podpiwek nic nie ma wspólnego z chmielem. W przepisie nic nie ma napisane o chmielu, kto dokłada robi to dodatkowo.
                        Że co?
                        Z tego co widzę, Krzysiu wyraźnie napisał, że ten napój, który nazywacie podpiwkiem, nie ma z nim wiele wspólnego. Podpiwek to piwo, tylko o mniejszym ekstrakcie od tzw. piwa pełnego.

                        Jeśli Schankbier to to samo co podpiwek, to jest nim Berliner Weisse i Grodziskie. Zawsze myślałem, że piwo stołowe było mocniejsze od podpiwka. Jak widać, najprawdopodobniej się myliłem.

                        Comment

                        • mtz
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.05
                          • 11

                          #13
                          W składzie kujawskiego podpiwka jest chmiel panie Krzysiu.

                          Comment

                          • krys123
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.01
                            • 37

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
                            W składzie kujawskiego podpiwka jest chmiel panie Krzysiu.
                            Nie ma.

                            Comment

                            • krys123
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.01
                              • 37

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                              Że co?
                              Z tego co widzę, Krzysiu wyraźnie napisał, że ten napój, który nazywacie podpiwkiem, nie ma z nim wiele wspólnego. Podpiwek to piwo, tylko o mniejszym ekstrakcie od tzw. piwa pełnego.

                              Jeśli Schankbier to to samo co podpiwek, to jest nim Berliner Weisse i Grodziskie. Zawsze myślałem, że piwo stołowe było mocniejsze od podpiwka. Jak widać, najprawdopodobniej się myliłem.
                              Podpiwek Kujawski z Delecty to napój.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X