Witajcie, Czy robił ktoś ostatnio podpiwek ze startera Kujawskiego? Coś mi się wydaje, że w recepturze na opakowaniu jest za dużo cukru 500-600g na 10L. Czy ktoś robił według tej receptury?
podpiwek
Collapse
X
-
Nie wydaje mi się żeby za dużo było. Nie robiłem, co prawda podpiwka, ale robię piwo z cienkusza po różnych moich piwach. Na ok 10 litrów zawsze dosypuję 0,5-0,6 kg cukru. Taki podpiwek to chyba takie samo byle co jak piwo z cienkusza, więc i ilość cukru podobna być może.Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-04-14, 17:45.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
-
-
U mnie w rodzinnym domu od lat robi się podpiwek mniej więcej według przepisu z paczki. Trzeba dać dość dużo cukru, bo to musi szybko przefermentować i nagazować się. Podpiwek w przeciągu dwu tygodni od daty produkcji powinien być spożyty.
Można również kombinować ze smakiem. Klasyką jest dodatek miodu. W tym roku mój tato dodał domowego dżemu porzeczkowego. Podpiwek wyszedł jakby lżejszy, winny, lekko owocowy.
Polecam gotować podpiwek w woreczku muślinowym, używanym do chmielenia. Nie polecam natomiast szklanych butelek. Najlepsze są PETy po gazowanych napojach.
p.s. I proszę mi tu nie nazywać podpiwka cienkuszem. To zacny, pyszny, orzeźwiający napój.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedziWitajcie, Czy robił ktoś ostatnio podpiwek ze startera Kujawskiego? Coś mi się wydaje, że w recepturze na opakowaniu jest za dużo cukru 500-600g na 10L. Czy ktoś robił według tej receptury?
Gdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-04-15, 10:29.
Comment
-
-
Może i napój jest ok, jednak jak sama nazwa wskazuje, z założenia jest cienkuszem. Zastanawia mnie jednak, dlaczego ten dziwny napój z cykorii, przyjął się pod nazwą podpiwka. Niemiecki odpowiednik podpiwka to Einfachbier z tego co wiem, a to najzwyczajniejszy cienkusz, który powstaje kolejnych wysładzań.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziJa dodawałem 400-450, wychodził fajny, wytrawny, z nagazowaniem nie było problemu. Wolałem nie sypać więcej cukru, bo lałem w szklane butelki.
Gdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?
Comment
-
-
Podpiwek kujawski również nie zawiera chmielu. Nie wiem, po kiego grzyba w ogóle debatować o tym produkcie, skoro w ogóle nie jest to piwem. Słodu nie ma, chmielu nie ma, zalecają drożdże piekarnicze i cukier. To antypiwo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi...Trzeba dać dość dużo cukru, bo to musi szybko przefermentować i nagazować się.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi...Podpiwek w przeciągu dwu tygodni od daty produkcji powinien być spożyty.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kazimierz_W Wyświetlenie odpowiedzi...p.s. I proszę mi tu nie nazywać podpiwka cienkuszem. To zacny, pyszny, orzeźwiający napój.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin...Niemiecki odpowiednik podpiwka to Einfachbier...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedziRaczej podobny, bo do wytwarzania kawy zbożowej nie używa się chmielu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123 Wyświetlenie odpowiedziTak jak Krzysiu pisał podpiwek nic nie ma wspólnego z chmielem. W przepisie nic nie ma napisane o chmielu, kto dokłada robi to dodatkowo.
Z tego co widzę, Krzysiu wyraźnie napisał, że ten napój, który nazywacie podpiwkiem, nie ma z nim wiele wspólnego. Podpiwek to piwo, tylko o mniejszym ekstrakcie od tzw. piwa pełnego.
Jeśli Schankbier to to samo co podpiwek, to jest nim Berliner Weisse i Grodziskie. Zawsze myślałem, że piwo stołowe było mocniejsze od podpiwka. Jak widać, najprawdopodobniej się myliłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedziW składzie kujawskiego podpiwka jest chmiel panie Krzysiu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziŻe co?
Z tego co widzę, Krzysiu wyraźnie napisał, że ten napój, który nazywacie podpiwkiem, nie ma z nim wiele wspólnego. Podpiwek to piwo, tylko o mniejszym ekstrakcie od tzw. piwa pełnego.
Jeśli Schankbier to to samo co podpiwek, to jest nim Berliner Weisse i Grodziskie. Zawsze myślałem, że piwo stołowe było mocniejsze od podpiwka. Jak widać, najprawdopodobniej się myliłem.
Comment
-
Comment