Podpiwek to polska nazwa bardzo cienkiego piwa, które robi się z ostatnich wód wysłodkowych. Jest to jak najbardziej piwo, które dalej chmieli się odpowiednio, fermentuje i leżakuje. Właściwie jedyną różnicą między piwem pełnym a podpiwkiem jest ich ekstrakt nastawny - podpiwki są bardzo cienkie. Natomiast "Podpiwek Kujawski" podpiwkiem nie jest, nawet jeśli zawiera odrobinę chmielu, ponieważ nie powstacje w drodze zacierania słodu zbożowego.
podpiwek
Collapse
X
-
Za czasów złego i bidnego PRL, jak dostawy Podpiwka Kujawskiego do sklepów były nieregularne, odpowiednią mieszankę nastawną przygotowywano samemu. U mnie w domu mieszało się kawę zbożową wraz z chmielem. Nie wiem czy był to chmiel dziki, czy kupowany.
Zgadzam się, że Podpiwek Kujawski jest napojem, a nie piwem.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
-
Jak sądze Krzysiu pisze o pierwotnym znaczeniu słowa "podpiwek" które do "Podpiwku Kujawskiego" ma się jak kwas chlebowy robiony z sucharów chleba żytniego do "Kwasu chlebowego"- ulepkowatego gazowanego napoju słodowego (bez fermentacji) sprzedawanego w większości sklepów.Comment
-
Kujawy zwane historycznie spichlerzem Polski, nadal obfitują w uprawy zbóż, a w naszych lasach można znaleźć przedwojenne staropolskie odmiany chmielu.
No ale mniejsza z tym, niezależnie, jaki chmiel się stosuje, to Podpiwek Kujawski piwem nie jest i nigdy nie będzie.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2012-04-17, 15:06.Comment
-
Szczerze mówiąc nigdy się podpiwkiem nie interesowałem. Sama nazwa nie jest zachęcająca, Podpiwek- od razu kojarzy się z czymś, co dla miłośnika piwa jest niegodne zainteresowania. Ten temat skłonił mnie jednak do poszukiwań. No i zdziwienie, toż to tradycja, historia i regionalny skarb. A przecież szanujący się piwowar dba o podtrzymywanie tradycji, wskrzeszanie dawnych receptur i pamięci o nich. Muszę, więc odszczekać moje "podpiwek to byle co". Biję się w piersi i już składam zamówienie na podpiwek. I nie ważne, że to ubogi krewny piwa, z tradycją się nie dyskutujeŻycie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.
Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.
Ekstr. 24%
Alk. 10,2%
Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-02, 00:18 -
-
Browar z Tarnopola
16% alk.
6,5% alk.
21 IBU
Mały napis na ecie przypomina, że piwo jest bez syropu maltozowego. Natomiast na ecie przyznają się bez bicia do cukru i ryżu
Aromat - dość łagodny, słodowy, ciut słodyczy
Piana - dość niewysoka,...-
Channel: Ukraina
2025-02-25, 00:36 -
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment