Podpiwek to polska nazwa bardzo cienkiego piwa, które robi się z ostatnich wód wysłodkowych. Jest to jak najbardziej piwo, które dalej chmieli się odpowiednio, fermentuje i leżakuje. Właściwie jedyną różnicą między piwem pełnym a podpiwkiem jest ich ekstrakt nastawny - podpiwki są bardzo cienkie. Natomiast "Podpiwek Kujawski" podpiwkiem nie jest, nawet jeśli zawiera odrobinę chmielu, ponieważ nie powstacje w drodze zacierania słodu zbożowego.
podpiwek
Collapse
X
-
Za czasów złego i bidnego PRL, jak dostawy Podpiwka Kujawskiego do sklepów były nieregularne, odpowiednią mieszankę nastawną przygotowywano samemu. U mnie w domu mieszało się kawę zbożową wraz z chmielem. Nie wiem czy był to chmiel dziki, czy kupowany.
Zgadzam się, że Podpiwek Kujawski jest napojem, a nie piwem.Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
Comment
-
-
Jak sądze Krzysiu pisze o pierwotnym znaczeniu słowa "podpiwek" które do "Podpiwku Kujawskiego" ma się jak kwas chlebowy robiony z sucharów chleba żytniego do "Kwasu chlebowego"- ulepkowatego gazowanego napoju słodowego (bez fermentacji) sprzedawanego w większości sklepów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedziPanie Krzysiu, prosze mi podać swojego maila to wysle zdjęcie opakowania ze składem. Jest też między innymi chmiel
Kujawy zwane historycznie spichlerzem Polski, nadal obfitują w uprawy zbóż, a w naszych lasach można znaleźć przedwojenne staropolskie odmiany chmielu.
No ale mniejsza z tym, niezależnie, jaki chmiel się stosuje, to Podpiwek Kujawski piwem nie jest i nigdy nie będzie.Last edited by Krzysiu; 2012-04-17, 14:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziGdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?Dick Laurent is dead.
Comment
-
-
Szczerze mówiąc nigdy się podpiwkiem nie interesowałem. Sama nazwa nie jest zachęcająca, Podpiwek- od razu kojarzy się z czymś, co dla miłośnika piwa jest niegodne zainteresowania. Ten temat skłonił mnie jednak do poszukiwań. No i zdziwienie, toż to tradycja, historia i regionalny skarb. A przecież szanujący się piwowar dba o podtrzymywanie tradycji, wskrzeszanie dawnych receptur i pamięci o nich. Muszę, więc odszczekać moje "podpiwek to byle co". Biję się w piersi i już składam zamówienie na podpiwek. I nie ważne, że to ubogi krewny piwa, z tradycją się nie dyskutujeŻycie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
Comment