podpiwek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Podpiwek to polska nazwa bardzo cienkiego piwa, które robi się z ostatnich wód wysłodkowych. Jest to jak najbardziej piwo, które dalej chmieli się odpowiednio, fermentuje i leżakuje. Właściwie jedyną różnicą między piwem pełnym a podpiwkiem jest ich ekstrakt nastawny - podpiwki są bardzo cienkie. Natomiast "Podpiwek Kujawski" podpiwkiem nie jest, nawet jeśli zawiera odrobinę chmielu, ponieważ nie powstacje w drodze zacierania słodu zbożowego.

    Comment

    • mtz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 11

      #17
      Panie Krzysiu, prosze mi podać swojego maila to wysle zdjęcie opakowania ze składem. Jest też między innymi chmiel

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #18
        Za czasów złego i bidnego PRL, jak dostawy Podpiwka Kujawskiego do sklepów były nieregularne, odpowiednią mieszankę nastawną przygotowywano samemu. U mnie w domu mieszało się kawę zbożową wraz z chmielem. Nie wiem czy był to chmiel dziki, czy kupowany.
        Zgadzam się, że Podpiwek Kujawski jest napojem, a nie piwem.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • mimazy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.04
          • 118

          #19
          Jak sądze Krzysiu pisze o pierwotnym znaczeniu słowa "podpiwek" które do "Podpiwku Kujawskiego" ma się jak kwas chlebowy robiony z sucharów chleba żytniego do "Kwasu chlebowego"- ulepkowatego gazowanego napoju słodowego (bez fermentacji) sprzedawanego w większości sklepów.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mtz Wyświetlenie odpowiedzi
            Panie Krzysiu, prosze mi podać swojego maila to wysle zdjęcie opakowania ze składem. Jest też między innymi chmiel
            Zbędna fatyga. Sprawdziłem sobie w sieci, faktycznie chmiel jest. I to jaki!
            Kujawy zwane historycznie spichlerzem Polski, nadal obfitują w uprawy zbóż, a w naszych lasach można znaleźć przedwojenne staropolskie odmiany chmielu.
            Szkoda tylko, że taki chmiel z lasu nie nadaje się do niczego, poza zrobieniem dekoracji baru.

            No ale mniejsza z tym, niezależnie, jaki chmiel się stosuje, to Podpiwek Kujawski piwem nie jest i nigdy nie będzie.
            Last edited by Krzysiu; 2012-04-17, 14:06.

            Comment

            • slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Gdzie można ten susz do podpiwku jeszcze dostać?
              Widziałem dziś w Selgrosie za niecałe 2zł netto sztuka.
              Dick Laurent is dead.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #22
                Szczerze mówiąc nigdy się podpiwkiem nie interesowałem. Sama nazwa nie jest zachęcająca, Podpiwek- od razu kojarzy się z czymś, co dla miłośnika piwa jest niegodne zainteresowania. Ten temat skłonił mnie jednak do poszukiwań. No i zdziwienie, toż to tradycja, historia i regionalny skarb. A przecież szanujący się piwowar dba o podtrzymywanie tradycji, wskrzeszanie dawnych receptur i pamięci o nich. Muszę, więc odszczekać moje "podpiwek to byle co". Biję się w piersi i już składam zamówienie na podpiwek. I nie ważne, że to ubogi krewny piwa, z tradycją się nie dyskutuje
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

                  #23
                  Wybaczcie, że odkopuję temat - ale muszę się podzielić. Uwarzyłem podpiwek z... Citrą

                  Smakuje dosyć... Hmm. Fajnie. Goryczkowo, orzeźwiająco, cytrusowo. Brakuje mu właściwie chyba tylko słodowej kontry

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X