Witajcie,
Po rozszerzeniu zasobów sprzętowych przystąpiłem do warzenia pierwszego pilsa, jeszcze bez zacierania. I się nie udało. Zwracam się niniejszym z pytaniem, co robić ??
Zastaw z homebrewing, ekstrakty Bruntal + dożdże Mauribrew Lager suche, nie zwróciłem uwagi na datę.
1 doba:
22:00 - koniec chmielenia, rozpoczęcie schładzania w wannie
24:00 - jest nieźle, ale za ciepło, zmieniam wodę i idę spać
5:00 - dekantuję do fermentora, uzupełniam wodę, porządnie napowietrzam i wynoszę na dwór - idę spać
8:00 - jest 13 stopni, ale 400km przede mną i zaczynam się śpieszyć. Nie napowietrzam ponownie brzeczki, sprawdzam BLG - 12 z haczykiem, może z 20 sekund trzęsę fermentorem, dodaję drożdże "na sucho", bez rehydratacji i ruszam w drogę. Fermentor ląduje w lodówce z regulatorem akwarystycznym.
3 doba - nie bulka
5 doba - nie bulka, podnoszę temperaturę z 12 do 14 stopni
7 doba - nie bulka, sprawdzam BLG - pojawiła się piana, pachnie dość owocowo, BLG 11
8 doba - nie bulka, jeszcze nie zaglądałem dzisiaj
Czy myślicie, że już po piwie ?? Co może być powodem takiego stanu rzeczy?? Czy drożdże jeszcze ruszą porządnie?? Generalnie - co robić??
Dzięki za pomoc.
Szymon
Po rozszerzeniu zasobów sprzętowych przystąpiłem do warzenia pierwszego pilsa, jeszcze bez zacierania. I się nie udało. Zwracam się niniejszym z pytaniem, co robić ??
Zastaw z homebrewing, ekstrakty Bruntal + dożdże Mauribrew Lager suche, nie zwróciłem uwagi na datę.
1 doba:
22:00 - koniec chmielenia, rozpoczęcie schładzania w wannie
24:00 - jest nieźle, ale za ciepło, zmieniam wodę i idę spać
5:00 - dekantuję do fermentora, uzupełniam wodę, porządnie napowietrzam i wynoszę na dwór - idę spać
8:00 - jest 13 stopni, ale 400km przede mną i zaczynam się śpieszyć. Nie napowietrzam ponownie brzeczki, sprawdzam BLG - 12 z haczykiem, może z 20 sekund trzęsę fermentorem, dodaję drożdże "na sucho", bez rehydratacji i ruszam w drogę. Fermentor ląduje w lodówce z regulatorem akwarystycznym.
3 doba - nie bulka
5 doba - nie bulka, podnoszę temperaturę z 12 do 14 stopni
7 doba - nie bulka, sprawdzam BLG - pojawiła się piana, pachnie dość owocowo, BLG 11
8 doba - nie bulka, jeszcze nie zaglądałem dzisiaj
Czy myślicie, że już po piwie ?? Co może być powodem takiego stanu rzeczy?? Czy drożdże jeszcze ruszą porządnie?? Generalnie - co robić??
Dzięki za pomoc.
Szymon
Comment