Pierwszy dolniak i rurka nie bulka :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sto1krecikoow
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 15

    Pierwszy dolniak i rurka nie bulka :(

    Witajcie,

    Po rozszerzeniu zasobów sprzętowych przystąpiłem do warzenia pierwszego pilsa, jeszcze bez zacierania. I się nie udało. Zwracam się niniejszym z pytaniem, co robić ??

    Zastaw z homebrewing, ekstrakty Bruntal + dożdże Mauribrew Lager suche, nie zwróciłem uwagi na datę.

    1 doba:
    22:00 - koniec chmielenia, rozpoczęcie schładzania w wannie
    24:00 - jest nieźle, ale za ciepło, zmieniam wodę i idę spać
    5:00 - dekantuję do fermentora, uzupełniam wodę, porządnie napowietrzam i wynoszę na dwór - idę spać
    8:00 - jest 13 stopni, ale 400km przede mną i zaczynam się śpieszyć. Nie napowietrzam ponownie brzeczki, sprawdzam BLG - 12 z haczykiem, może z 20 sekund trzęsę fermentorem, dodaję drożdże "na sucho", bez rehydratacji i ruszam w drogę. Fermentor ląduje w lodówce z regulatorem akwarystycznym.

    3 doba - nie bulka
    5 doba - nie bulka, podnoszę temperaturę z 12 do 14 stopni
    7 doba - nie bulka, sprawdzam BLG - pojawiła się piana, pachnie dość owocowo, BLG 11
    8 doba - nie bulka, jeszcze nie zaglądałem dzisiaj


    Czy myślicie, że już po piwie ?? Co może być powodem takiego stanu rzeczy?? Czy drożdże jeszcze ruszą porządnie?? Generalnie - co robić??

    Dzięki za pomoc.
    Szymon
  • pizmak666
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.12
    • 1904

    #2
    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Ewidentnie uszkodzone bulkadełko, jaka jest temp brzeczki?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • sto1krecikoow
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.10
        • 15

        #4
        Cały czas 12-13 stopni Celciusza, około 1 stopień więcej niż pokazuje sonda w lodówce

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          po max 3 dniach powinny wystartować.Jeśli faktycznie jest teraz 11blg postaw w ciepłym, a jak ruszą wstaw w zimne
          Lub zagotuj i zadaj nowymi drożdżami ( nie jest kwaśne w smaku?)
          Last edited by anteks; 2012-04-19, 14:29.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • sto1krecikoow
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.10
            • 15

            #6
            postawiłem wczoraj, wrócę do Wro to dam znać jakie rezultaty

            Comment

            • sto1krecikoow
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.10
              • 15

              #7
              nici, drożdże nie ruszyły, a smaki i zapachy zrobiły się wybitnie winne...

              nie ma co się zrażać, następne wyjdzie

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                A jakie blg? Ja zadawałem drożdżami przeterminowanymi o prawie 3 lata i ruszały po 2-3 dniach ( dolniaki)
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • sto1krecikoow
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.10
                  • 15

                  #9
                  BLG w okolicach 8-9 przed wylaniem, piana nadal się utrzymywała, na niej brązowy, raczej jasny, nieregularny osad, brzeczka zdecydowanie mętna (ale taka była od początku) - zapach już mocno winny, w smaku kwaśna i niedobra

                  Dziwna akcja w ogóle, może jakoś pechowo trafiłem z drożdżami akurat,
                  nie ma spiny, po weekendzie robię drugie podejście - tym razem rano


                  Jak ktoś coś jeszcze wymyśli to śmiało piszcie

                  Dzięki za pomoc

                  Szymon

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Drożdże do dolniaków bez rehydratacji w temperaturze kilkunastu *C? Mogły nie ruszyć.

                    Moim zdaniem powinieneś najpierw rozruszać je w starterze, albo zadać do cieplejszej brzeczki i dopiero chłodzić.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X