Witam.
Czy po zabutelkowaniu piwo dolnej fermentacji może zmienić smak?
Tydzień temu zabutelkowałem piwo(pils). Dodałem do każdej butelki 5 g cukru. Piwo w butelkach stało w ciepłym(ok23 st) 4 dni.Aktualnie jest w piwnicy w miejscu w którym przebiegała fermentacja (ok 12st). Przed rozlaniem do butelek piwo nienagazowane było w smaku rewelacyjne i w zapachu również. Dzisiaj spróbowałem jedna buteleczkę czy jest nagazowane. Gazu jest juz całkiem sporo, piwo jest mętne, a smak zupełnie nie taki jak przed rozlaniem no i zapach taki sobie. W każdym razie nie powala na kolana. Czy to jest normalne w przypadku dolniaków, czy smak sie poprawi z czasem?
Czy po zabutelkowaniu piwo dolnej fermentacji może zmienić smak?
Tydzień temu zabutelkowałem piwo(pils). Dodałem do każdej butelki 5 g cukru. Piwo w butelkach stało w ciepłym(ok23 st) 4 dni.Aktualnie jest w piwnicy w miejscu w którym przebiegała fermentacja (ok 12st). Przed rozlaniem do butelek piwo nienagazowane było w smaku rewelacyjne i w zapachu również. Dzisiaj spróbowałem jedna buteleczkę czy jest nagazowane. Gazu jest juz całkiem sporo, piwo jest mętne, a smak zupełnie nie taki jak przed rozlaniem no i zapach taki sobie. W każdym razie nie powala na kolana. Czy to jest normalne w przypadku dolniaków, czy smak sie poprawi z czasem?
Comment