Witam,
Powoli zbieram się do pierwszego chmielenia na zimno (IPA), niemniej nurtują mnie trzy sprawy:
- Czy chmieląc na zimno (planuję 40-60g / 20l) można pominąć chmielenie na smak/aromat podczas gotowania?
- Czy chmieląc na zimno bez skarpetki jest szansa na skuteczne pozbycie się chmielin przez klarowanie żelatyną?
- Czy chmieląc mniejszą dawką chmielu przez zdłuższy okres czasu uzyskam ten sam efekt, co chmieląc większą dawką chmielu, ale krócej? Planuję wspomnianą wyżej ilością chmielić ok. 10 dni.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Powoli zbieram się do pierwszego chmielenia na zimno (IPA), niemniej nurtują mnie trzy sprawy:
- Czy chmieląc na zimno (planuję 40-60g / 20l) można pominąć chmielenie na smak/aromat podczas gotowania?
- Czy chmieląc na zimno bez skarpetki jest szansa na skuteczne pozbycie się chmielin przez klarowanie żelatyną?
- Czy chmieląc mniejszą dawką chmielu przez zdłuższy okres czasu uzyskam ten sam efekt, co chmieląc większą dawką chmielu, ale krócej? Planuję wspomnianą wyżej ilością chmielić ok. 10 dni.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Comment