Mam pytanie odnosnie chmielenia na zimno. Kupiłem chmiele po 30g i chcialbym pójść mocno na aromat na zimnej.
1. czy po ustaniu burzliwej i przelaniu na cichą wsypać chmiele do fermentora bezpośrednio czy może najpierw chmiel zagotować (w siateczce) żeby zdezynfekować?
2. Czy 90g na 23l nie będzie za dużo?![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
3. Czy dawaliście chmiel na fermentację burzliwą - czy jest sens takiego podania, jeśli tak to jaki?
1. czy po ustaniu burzliwej i przelaniu na cichą wsypać chmiele do fermentora bezpośrednio czy może najpierw chmiel zagotować (w siateczce) żeby zdezynfekować?
2. Czy 90g na 23l nie będzie za dużo?
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
3. Czy dawaliście chmiel na fermentację burzliwą - czy jest sens takiego podania, jeśli tak to jaki?
Comment