Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwarecki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.04
    • 1

    Pierwsza warka

    Cześć wszystkim,

    przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważam się odezwać. Chciałbym prosić Was o poradę dotyczącą zacierania.

    Przymierzam się do swojej pierwszej warki w tym tygodniu. Zakupiłem składniki niezbędne do uwarzenia koelsch'a z procesem zacierania, prześledziłem sobie teorię warzenia piwa na forum oraz w książce Lehrla, ale wciąż zastanawia mnie jeden aspekt techniczny całego procesu. Chodzi mianowicie o przerwy w procesie zacierania i utrzymywanie temperatury.

    W procesie zacierania będę używał zwykłej, starej kuchenki gazowej w pomieszczeniu gospodarczym oraz zwykłego emaliowanego gara, którego pojemność oceniam na ok. 37-38 litrów. No i tutaj nasuwa mi się pytanie - jak utrzymać przez ok. 30 minut temperaturę na mniej więcej stałym poziomie. Szanowni doświadczeni piwowarzy - podpowiedzcie proszę jak Wy to robicie Czy zostawiacie zapalony palnik pod garem, czy może używacie jakiejś izolacji termicznej?

    Być może moje pytanie wyda Wam się głupie, ale to będzie moja pierwsza warka i chciałbym się upewnić, że zrobię wszystko dobrze

    Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam!
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #2
    Wystarczy, że raz na 10 min. zmierzysz temp. i w razie konieczności nieco podgrzejesz.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Jeśli pomieszczenie nie jest bardzo zimne to możliwe że wystarczy jedno podgrzewanie dla utrzymania temp przerwy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • el_kurczako
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.01
        • 62

        #4
        Ja ustalam temp. na górnym limicie danej przerwy. Jeżeli nie chce Ci się bawienie w robienie obudowy pod gar ze styropianu i sklejki to polecam jakiś koc. Proste i efektowne, ostatnio sprawdziłem przykrycie kocem dało efekt utrzymywania temp. powyżej 45 min. Przy czym w mojej kuchni temp. jest dosyć stała, nie wiem jak wygląda sytuacja w twoim pomieszczeniu. Powodzenia.
        Na burzliwej: Tripel XXX
        Na cichej: Amber Ale,
        W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          jak masz termometr do bani to i tak cholera wie jaka będzie faktyczna temperatura,wiec się nie przejmuj,ma być mniej więcej 61-66 przy pierwszym etapie

          Comment

          Przetwarzanie...
          X