Cześć wszystkim,
przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważam się odezwać. Chciałbym prosić Was o poradę dotyczącą zacierania.
Przymierzam się do swojej pierwszej warki w tym tygodniu. Zakupiłem składniki niezbędne do uwarzenia koelsch'a z procesem zacierania, prześledziłem sobie teorię warzenia piwa na forum oraz w książce Lehrla, ale wciąż zastanawia mnie jeden aspekt techniczny całego procesu. Chodzi mianowicie o przerwy w procesie zacierania i utrzymywanie temperatury.
W procesie zacierania będę używał zwykłej, starej kuchenki gazowej w pomieszczeniu gospodarczym oraz zwykłego emaliowanego gara, którego pojemność oceniam na ok. 37-38 litrów. No i tutaj nasuwa mi się pytanie - jak utrzymać przez ok. 30 minut temperaturę na mniej więcej stałym poziomie. Szanowni doświadczeni piwowarzy - podpowiedzcie proszę jak Wy to robicie Czy zostawiacie zapalony palnik pod garem, czy może używacie jakiejś izolacji termicznej?
Być może moje pytanie wyda Wam się głupie, ale to będzie moja pierwsza warka i chciałbym się upewnić, że zrobię wszystko dobrze
Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam!
przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważam się odezwać. Chciałbym prosić Was o poradę dotyczącą zacierania.
Przymierzam się do swojej pierwszej warki w tym tygodniu. Zakupiłem składniki niezbędne do uwarzenia koelsch'a z procesem zacierania, prześledziłem sobie teorię warzenia piwa na forum oraz w książce Lehrla, ale wciąż zastanawia mnie jeden aspekt techniczny całego procesu. Chodzi mianowicie o przerwy w procesie zacierania i utrzymywanie temperatury.
W procesie zacierania będę używał zwykłej, starej kuchenki gazowej w pomieszczeniu gospodarczym oraz zwykłego emaliowanego gara, którego pojemność oceniam na ok. 37-38 litrów. No i tutaj nasuwa mi się pytanie - jak utrzymać przez ok. 30 minut temperaturę na mniej więcej stałym poziomie. Szanowni doświadczeni piwowarzy - podpowiedzcie proszę jak Wy to robicie Czy zostawiacie zapalony palnik pod garem, czy może używacie jakiejś izolacji termicznej?
Być może moje pytanie wyda Wam się głupie, ale to będzie moja pierwsza warka i chciałbym się upewnić, że zrobię wszystko dobrze
Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam!
Comment