Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwarecki
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.04
    • 1

    #1

    Pierwsza warka

    Cześć wszystkim,

    przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz odważam się odezwać. Chciałbym prosić Was o poradę dotyczącą zacierania.

    Przymierzam się do swojej pierwszej warki w tym tygodniu. Zakupiłem składniki niezbędne do uwarzenia koelsch'a z procesem zacierania, prześledziłem sobie teorię warzenia piwa na forum oraz w książce Lehrla, ale wciąż zastanawia mnie jeden aspekt techniczny całego procesu. Chodzi mianowicie o przerwy w procesie zacierania i utrzymywanie temperatury.

    W procesie zacierania będę używał zwykłej, starej kuchenki gazowej w pomieszczeniu gospodarczym oraz zwykłego emaliowanego gara, którego pojemność oceniam na ok. 37-38 litrów. No i tutaj nasuwa mi się pytanie - jak utrzymać przez ok. 30 minut temperaturę na mniej więcej stałym poziomie. Szanowni doświadczeni piwowarzy - podpowiedzcie proszę jak Wy to robicie Czy zostawiacie zapalony palnik pod garem, czy może używacie jakiejś izolacji termicznej?

    Być może moje pytanie wyda Wam się głupie, ale to będzie moja pierwsza warka i chciałbym się upewnić, że zrobię wszystko dobrze

    Dziękuję z góry za podpowiedzi i pozdrawiam!
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #2
    Wystarczy, że raz na 10 min. zmierzysz temp. i w razie konieczności nieco podgrzejesz.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Jeśli pomieszczenie nie jest bardzo zimne to możliwe że wystarczy jedno podgrzewanie dla utrzymania temp przerwy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • el_kurczako
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.01
        • 62

        #4
        Ja ustalam temp. na górnym limicie danej przerwy. Jeżeli nie chce Ci się bawienie w robienie obudowy pod gar ze styropianu i sklejki to polecam jakiś koc. Proste i efektowne, ostatnio sprawdziłem przykrycie kocem dało efekt utrzymywania temp. powyżej 45 min. Przy czym w mojej kuchni temp. jest dosyć stała, nie wiem jak wygląda sytuacja w twoim pomieszczeniu. Powodzenia.
        Na burzliwej: Tripel XXX
        Na cichej: Amber Ale,
        W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

        Comment

        • sztetke
          Porucznik Browarny Tester
          • 2009.12
          • 355

          #5
          jak masz termometr do bani to i tak cholera wie jaka będzie faktyczna temperatura,wiec się nie przejmuj,ma być mniej więcej 61-66 przy pierwszym etapie

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Warka, Zamkowe
            Javox
            Kod 'W' - Warka

            Zawartość alko 5.6%

            Piana - trochę na początku potem nic.
            Lacing - nic.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat - zbożowość.
            Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

            Do kotleta ...
            2024-08-19, 10:29
          • Petitpierre
            Amber, Po Godzinach - Woodside
            Petitpierre
            Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.

            Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5

            Warka nr 1, degustowana 06.01.2021,

            Piana...
            2023-01-18, 12:24
          • Javox
            Warka, Warka Export
            Javox
            Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

            Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat...
            2023-03-24, 14:42
          • grodek
            Pracownia słodowo-chmielowa
            grodek
            Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
            2017-09-14, 16:36
          • etman
            Piwowar nr 51
            etman
            Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

            Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
            2024-12-10, 18:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...