Kolejny pierwsz raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ekolives
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 4

    Kolejny pierwsz raz

    Wiem że sporo za Wami pytań pierwszych razów ale i jeszcze ja proszę o opinię.

    Jestem na 48 godzinie fermentacji i moje brzeczka jest strasznie leniwa

    dbam o temperaturę

    żeby nie była większa niż 25


    Czy powinien coś zrobić? Przyznaje się do otwarcia wieka. Czym grozi ponowne otwarcie wieka.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Jakie to piwo , z czego, jakie drożdże, wystaw na noc na balkon
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2012-05-01, 20:54.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ekolives
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.05
      • 4

      #3
      jest to zestaw

      werandowanie nie pomogło. nadal trwa bardzo powolna fermentacja.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        To czy jest to powolna czy szybka fermentacja można sprawdzić tylko mierząc Blg.

        Nic nie rób, powinno być dobrze. Jak się wyklaruje lej w butelki a wcześniej poczytaj troszkę. Mam w podpisie linki do potrzebnych tematów.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • ekolives
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.05
          • 4

          #5
          ok to cierpliwie czekam, a jak ma się otwieranie pokrywy do całego prcesu? Przenosiłem też 2 razy fermentator czy większe ruchy brzeczki mają wpływ na jej fermentacje?

          Comment

          • dino19_87
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 61

            #6
            a przed zadaniem drożdży napowietrzyłeś porządnie brzeczkę?
            Sędzia PSPD/BJCP. Prezes W-M OT PSPD. Browar Jaroty (domowy). Organizator Warmińskiego KPD. Główny piwowar Browar Warmia.

            Comment

            • ekolives
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.05
              • 4

              #7
              wlewałem wodę z baniaków 5L z wysokości 1 metra, więc powinno być OK.
              Dziś fermentacja bez zmian, widać bardzo delikatne bąbelki na powierzchni. natomiast sprawdzając Blg to wczoraj było 2 dziś już 1. Drożdże wsypałem 29.04 około 20. Nie za szybko

              Comment

              Przetwarzanie...
              X