pierwsza warka i co dalej z drożdżami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    pierwsza warka i co dalej z drożdżami

    Witam
    Po raz pierwszy ważyłem warkę ze słodów. Po fermentacji burzliwej 6 dniowej przelałem warkę na cichą fermentacje z dna pojemnika przelałem gęstwę do litrowego zdezynfekowanego słoika ponieważ za tydzień będę znowu ważył piwo. Czytałem na forum jak przechowywać drożdże, jak je potem pobudzić, lecz mam pytanie następujące.
    W dniu ważenia zamierzam zagotować 100g glukozy i 100 ml wody i po ostudzeniu do 25 stopni dodać te odzyskane drożdże . Ile mam dodać, czy cały ten litrowy słoik
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Użyj tych po fermentacji cichej, czyli po rozlaniu do butelek napełnij ten sam fermentator brzeczką i napowietrz..
    Czyli powinieneś warzyć i rozlewać w ten sam dzień, ja robię to zazwyczaj na drugi i nic się nie dzieje...

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      WARZENIE!!!!!!

      Jakie to drożdże?

      Jak suche można wylać do kibla. Płynnych szkoda.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #4
        drożdże suche S 04, ale na forum pisali że nie ma to znaczenia czy suche czy płynne. Ale jak za dyche mam spaprać piwo nie się to napewno nie opłaca

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Jak będziesz warzył to wlej po prostu tą gęstwę do schłodzonej brzeczki i po sprawie. Nie kombinuj nic więcej a będziesz zadowolony. Nie musisz napowietrzać brzeczki bo taka ilość drożdży wystarczy do fermentacji.

          A kilka godzin wcześniej wyjmij słoik z lodówki.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • andrzejba
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.05
            • 50

            #6
            Dzięki za pomoc, ale zapytam jeszcze o taką sprawę o której nie wspomniałem wcześniej ponieważ to piwo co robiłem to był ala koźlak górnej fermentacji, a teraz będę robił piwo typu angielskie ale i obawiam się, że mogą one zmienić smak tego piwa

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              To zmienia postać rzeczy
              Zadaj, będzie dobrze
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Jak się będziesz martwił na zapas, to szybko osiwiejesz. W końcu to tylko piwo, nie?
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak suche można wylać do kibla. Płynnych szkoda.
                  Rozwiń swoją teorię, bo dla niektórych nic ona nie znaczy. Od razu mówię, odzyskuję gęstwę po suchych i nie widzę w tym nic złego. Trzy, cztery pokolenia wykorzystuję. Przeważnie robię tak, że w tym samym dniu warzę i zlewam na cichą. Do gęstwy, która zostaje na dnie po prostu wlewam nowe.
                  Last edited by jacekan; 2012-05-10, 16:59.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    Porównaj cenę suchych i płynnych i masz odpowiedź
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      Jak kosztują 15zł wylewamy, a jak 40zł odzyskujemy? Ja W34/70 odzyskuje 3-4 razy
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        A ja na suchych Nottinghamach jadę cały sezon Zresztą na każdych do oporu, aż mi się nie spodobają, aż się nie zaczną dziwnie zachowywać.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Płynnych do lagerów jest trochę i każde z nich dają inny profil smakowy. Nie mówiąc o górniakach.

                          W suchych nie ma aż takiego wyboru. Głównie robię na płynnych, więc jak mi się trafią suche to się ich szybko pozbywam aby przestawić się na płynne.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • andrzejba
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.05
                            • 50

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            WARZENIE!!!!!!

                            Jakie to drożdże?

                            Jak suche można wylać do kibla. Płynnych szkoda.
                            Masz chyba słuszną racje, bo zadałem takie drożdże wczoraj i po 2 godzinach była ładna duża piana a dzisiaj już śladu po niej nie ma tylko małe bąbelki na powierzchni piwa. Zastanawiam się czy nie wsypać saszetki suchych.

                            Comment

                            • Gabe
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2010.03
                              • 405

                              #15
                              Możesz jeszcze płynne zamówić i też wlać, ale może najpierw zmierz gęstość, bo może jakimś cudem się okaże, że nie ma po co.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X