Muntons Ale - dziwna receptura

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jasiux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 13

Muntons Ale - dziwna receptura

Siema!

Jestem tu nowy i się w sumie uczę i ogarniam sztukę więc wszelkie wskazówki mile widziane.

Mam brewkit

Na opakowaniu napisali "dodaj cukru"

I żeby dopełnić do 17 litrów...

Ile tego cukru zarzucić?
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Kilogram.

Wskazówki były setki razy - poczytaj (FAQ, Kołyskę i Wiki)

Comment

• Cyneq
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.12
      • 181

Powtórzę się, pewnie niepotrzebnie bo jest o tym 100 FAQ i milion książek.
      Moim zdaniem nie dodawaj wcale.
      I producent i BJCP podaje że Scottish Heavy Ale ma mieć OG ok 1.040, więc około 10 BLG.
      Co osiągniesz rozpuszczając tę puszkę (1.2 kg "suchej" masy ) w 10.5 litra wody.
      W ten sposób ani to nie będzie miało takiego koloru ani nachmielenia jakie chciał Muntons, ale prędzej da się wypić niż ta kawa rozpuszczalna z bimbrem którą otrzymasz postępując zgodnie z instrukcją.

Comment

Related Topics

Collapse

• Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 15:46
      • pebejot
        Gorzów Wielkopolski, Targowa 2, Hotel & Browar Pavco
        pebejot
        Długo zapowiadany browar restauracyjny w Gorzowie Wlkp. w końcu wystartował w 2024 roku, chociaż miał ruszyć już dwa lata wcześniej.
        Znajduje się w 4-gwiazdkowym hotelu Pavco. Hotel drogi i ekskluzywny, podobnie jak restauracja, z tym że lokalizacja hotelu nie za bardzo atrakcyjna....
        2024-09-09, 00:21
      • muchor
        jakieś wskazówki, z czego zrobić mieszadło do garnka zaciernego?
        muchor
        Cześć,

Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...
        2019-07-31, 13:12
      • Orzech1988
        X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
        Orzech1988
        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
        2019-01-13, 22:23
      • darekd
        Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
        darekd
        Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

Ekstr. 24%
        Alk. 10,2%

Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
        Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
        2025-04-02, 00:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...