Utrzymanie stałej temp. warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    Utrzymanie stałej temp. warzenia

    Witam
    Jestem po pierwszej warce ze słodów z zacieraniem i mam pytanie techniczne w którym miejscu gara mierzycie temperaturę warzenia ponieważ zauważyłem, że temp. mierzona w różnych miejscach potrafi się różnić nawet o 10 stopni. Nie było by problemu gdyby nie wypowiedzi na forum, żeby nie mieszać bo się napowietrzy brzeczka.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pomyliłeś pojęcia, mierzy się temp zacierania i wtedy się miesza żeby się nie przypaliło i właśnie żeby temp była równa w każdym miejscu zacieru. Przy gotowaniu temp nie trzeba mierzyć, bo albo się gotuje albo nie
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • el_kurczako
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 62

      #3
      Trochę a nawet bardzo nie rozumiem. Nie ma takiej możliwości by temp. była w różnych miejscach gara. Chyba, że podczas podgrzewania w ogóle nie mieszasz (zakładam, że używasz jednego palnika na kuchence) to wtedy faktycznie możesz mieć problem. Tylko ze że z rozgotowanym słodem i mętnym piwem w rezultacie oraz z nie pożądanymi smakami wynikającymi z przypalenia słodu. Dodatkowo, jeżeli chodzi o pomiar podczas przerwy to tym bardziej nie widzę, możliwości by temp. tak się różniły. Kto pisał by nie mieszać :->
      Na burzliwej: Tripel XXX
      Na cichej: Amber Ale,
      W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pomieszanie poplataniem. Zacier jak najbardziej się miesza. Zacier to nie brzeczka.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

          #5
          tak chodzi o zacieranie Przemo. Tylko pytam czy można ostro mieszać, bo wtedy bez problemu uzyskam jednakową temperaturę

          Comment

          • el_kurczako
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.01
            • 62

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
            tak chodzi o zacieranie Przemo. Tylko pytam czy można ostro mieszać, bo wtedy bez problemu uzyskam jednakową temperaturę
            Masz mieszać tak by nic Ci się nie przypaliło, pilnując jednocześnie temperatury by osiągnąć pożądaną. Jak chcesz to możesz na ostro lub łagodnie, technika do wyboru
            Na burzliwej: Tripel XXX
            Na cichej: Amber Ale,
            W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika el_kurczako Wyświetlenie odpowiedzi
              Trochę a nawet bardzo nie rozumiem. Nie ma takiej możliwości by temp. była w różnych miejscach gara.
              Wszystko zależy od gęstości zacieru i prędkości mieszania
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Żeby temperatura różniła się o 10 stopni to trzeba naprawdę ostro grzać.
                W trakcie przerw w zacieraniu utrzymujemy stałą temperaturę (grzanie minimalne lub wręcz bez grzania) skąd więc taka różnica temperatur?
                Pomiędzy przerwami podgrzewamy w tempie 1 stopnia na minutę, a więc także nie ma potrzeby grzania na full.
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • el_kurczako
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.01
                  • 62

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wszystko zależy od gęstości zacieru i prędkości mieszania
                  No tak, ale to jednak warzenie domowe na 30l garze. W dodatku z tego co zrozumiałem to kolega w ogóle nie mieszał
                  Na burzliwej: Tripel XXX
                  Na cichej: Amber Ale,
                  W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Mieszać trzeba zawsze w prawo, bo jak się miesza w dwie strony, to zacier może się zwarzyć (a nawet zważyć).

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mieszać trzeba zawsze w prawo, bo jak się miesza w dwie strony, to zacier może się zwarzyć (a nawet zważyć).
                      Trzy razy w prawo, dwa w lewo, z góry na dół raz i do góry raz. Nie wolno inaczej.
                      Krzysiu pożyczam sobie na jakiś czas Twoją sygnaturkę. Jak w mordę strzelił oddaje to co myślę. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-05-11, 19:31.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X