Utrzymanie stałej temp. warzenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    #1

    Utrzymanie stałej temp. warzenia

    Witam
    Jestem po pierwszej warce ze słodów z zacieraniem i mam pytanie techniczne w którym miejscu gara mierzycie temperaturę warzenia ponieważ zauważyłem, że temp. mierzona w różnych miejscach potrafi się różnić nawet o 10 stopni. Nie było by problemu gdyby nie wypowiedzi na forum, żeby nie mieszać bo się napowietrzy brzeczka.
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Pomyliłeś pojęcia, mierzy się temp zacierania i wtedy się miesza żeby się nie przypaliło i właśnie żeby temp była równa w każdym miejscu zacieru. Przy gotowaniu temp nie trzeba mierzyć, bo albo się gotuje albo nie
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • el_kurczako
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 62

      #3
      Trochę a nawet bardzo nie rozumiem. Nie ma takiej możliwości by temp. była w różnych miejscach gara. Chyba, że podczas podgrzewania w ogóle nie mieszasz (zakładam, że używasz jednego palnika na kuchence) to wtedy faktycznie możesz mieć problem. Tylko ze że z rozgotowanym słodem i mętnym piwem w rezultacie oraz z nie pożądanymi smakami wynikającymi z przypalenia słodu. Dodatkowo, jeżeli chodzi o pomiar podczas przerwy to tym bardziej nie widzę, możliwości by temp. tak się różniły. Kto pisał by nie mieszać :->
      Na burzliwej: Tripel XXX
      Na cichej: Amber Ale,
      W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pomieszanie poplataniem. Zacier jak najbardziej się miesza. Zacier to nie brzeczka.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

          #5
          tak chodzi o zacieranie Przemo. Tylko pytam czy można ostro mieszać, bo wtedy bez problemu uzyskam jednakową temperaturę

          Comment

          • el_kurczako
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.01
            • 62

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba
            tak chodzi o zacieranie Przemo. Tylko pytam czy można ostro mieszać, bo wtedy bez problemu uzyskam jednakową temperaturę
            Masz mieszać tak by nic Ci się nie przypaliło, pilnując jednocześnie temperatury by osiągnąć pożądaną. Jak chcesz to możesz na ostro lub łagodnie, technika do wyboru
            Na burzliwej: Tripel XXX
            Na cichej: Amber Ale,
            W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10795

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika el_kurczako
              Trochę a nawet bardzo nie rozumiem. Nie ma takiej możliwości by temp. była w różnych miejscach gara.
              Wszystko zależy od gęstości zacieru i prędkości mieszania
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Żeby temperatura różniła się o 10 stopni to trzeba naprawdę ostro grzać.
                W trakcie przerw w zacieraniu utrzymujemy stałą temperaturę (grzanie minimalne lub wręcz bez grzania) skąd więc taka różnica temperatur?
                Pomiędzy przerwami podgrzewamy w tempie 1 stopnia na minutę, a więc także nie ma potrzeby grzania na full.
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • el_kurczako
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.01
                  • 62

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Wszystko zależy od gęstości zacieru i prędkości mieszania
                  No tak, ale to jednak warzenie domowe na 30l garze. W dodatku z tego co zrozumiałem to kolega w ogóle nie mieszał
                  Na burzliwej: Tripel XXX
                  Na cichej: Amber Ale,
                  W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Mieszać trzeba zawsze w prawo, bo jak się miesza w dwie strony, to zacier może się zwarzyć (a nawet zważyć).

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      Mieszać trzeba zawsze w prawo, bo jak się miesza w dwie strony, to zacier może się zwarzyć (a nawet zważyć).
                      Trzy razy w prawo, dwa w lewo, z góry na dół raz i do góry raz. Nie wolno inaczej.
                      Krzysiu pożyczam sobie na jakiś czas Twoją sygnaturkę. Jak w mordę strzelił oddaje to co myślę. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-05-11, 19:31.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • RomaNzRumunii
                        Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                        RomaNzRumunii
                        Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                        2021-01-25, 20:25
                      • pebejot
                        Małe Antyle, Sint Maarten, Cole Bay, SXM Beer
                        pebejot
                        W holenderskiej części karaibskiej wyspy Sint Maarten na Małych Antylach, od 2020 roku działa browar przemysłowy o nazwie SXM Beer.
                        Jest to aktualnie największy browar na wyspie, a jego nazwa pochodzi oczywiście od kodu IATA tutejszego lotniska Princess Juliana.
                        Lotnisko jest jedną...
                        2023-04-04, 11:47
                      • dadek
                        Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                        dadek
                        Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                        2025-02-09, 23:58
                      • mysee
                        Moje pierwsze Piwo Grodziskie
                        mysee
                        Dobry Wieczór wszystkim chciałbym podzielić się z wami moim dzisiejszym „Grodziskim” ,jako że mam jeszcze 22 kg pszenicy dębowej to za tydzień będę robił następnego grodzisza i dlatego chciałbym usłyszeć uwagi co zrobilem źle lub jak można ulepszyć recepturę itd ,z góry DZKS....
                        2018-04-15, 19:53
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...