Jak filtrować Grodziskie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    Jak filtrować Grodziskie?

    Planuję uwarzyć Grodziskie zgodnie z przepisem w 100% z wędzonego słodu pszenicznego. Chcę użyć słodu Weyermanna "Grodziski".
    Jak to filtrować? W Piwowarze stało napisane, że w browarze dno filtra wykładano chmielem. Czyniono to dla filtracji, a nie nachmielenia.
    Jak jeszcze można ten problem rozwikłać? Piwo później ma być klarowane żelatyną, ale to już chyba co innego.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    Dziękuję za liczne rady
    Znalazłem chyba rozwiązanie nurtującego mnie problemu. Jest nią łuska ryżowa. Nie łatwo było ją znaleźć, ale się udało. Zrobię tak jak zrobił pewien Czech: http://www.homebrewing.cz/clanek/342...pivo/index.htm
    Na 3kg słodu pszenicznego dam 300g łusek.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      #3
      Nie dziw się brakowi odpowiedzi: pewnie jakieś 50-90% bywalców tego forum przez weekend bawiła się we Wrocławiu.
      Widziałem na pewno kilka prób uwarzenia grodziskiego z samego słodu pszenicznego. Znalazłem dwa przykłady:
      - Hasintus do filtracji używał słomy (wczesniej wygotowanej).
      - w browarze Szałpiw też na pewno robili z samej pszenicy ale nie chwalą się chyba na forum jak filtrowali. Ale na pewno dobre wychodziło, bo co roku wygrywają konkurs w Grodzisku.
      Last edited by Stasiek; 2012-05-14, 11:53.

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        Ktoś gdzieś jeszcze pisał o łusce gryczanej, ale nie pamiętam gdzie (na pewno tu na browar bizie).
        Tak czy siak, jak coś Ci wyjdzie ze 100% pszenicy - ja będę wdzięczny za opis, no i od razu namiar skąd te łuski wziąłeś i jakie. Też myślę nad takim piwem latem.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Normalnie się filtruje, nic nie trzeba więcej dawać.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Normalnie się filtruje, nic nie trzeba więcej dawać.
            Serio? Robisz tak?

            Ja jako początkujący gdzieś się naczytałem że przy więcej niż 50% pszenicy mogą być problemy. No i doszedłem do 60% (w miarę OK poszło), więcej nie próbowałem jeszcze. Ale nastawiam się na to.

            Comment

            • josefik
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.05
              • 386

              #7
              Nie trzeba żadnych wydziwów z łuską szkoda na to kasy, przeprowadzasz filtrację normalnie.
              Sedno tkwi w odpowiedniej szybkości filtracji, jeśli bedzę za szybko filtrat na pewno się mocno zbije i wtedy już przez niego dużo nie wyleci. Można posiłkować się nacinaniem złoża lub zamieszaniem i ponownym ułożeniem złoża.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Większych problemów z fitracja nie ma. U Wogoszy filtracja idzie błyskawicznie, brzeczka leci bardzo klarowna( tajemnica tkwi w filtratorze ) Kto był w niedziele w Szreniawie to widział
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                Przetwarzanie...
                X