przeliczenie proporcji słodu i wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    przeliczenie proporcji słodu i wody

    Witam wszystkich.
    Zamierzam jutro warzyć warkę z przepisu który jest podany na 18l piwa.
    Słodów jest 4,8 kg na 12l wody do zacierania i 10 do wysładzania. Zamierzam podnieść ilość słodów o 10%, czy ilość wody mam podnieść o 30% bo chciałbym uzyskać około 22-24 l piwa,ponieważ podaje się że stosunek słodów i wody powinien wynoś około 1/3
  • damiano70
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.05
    • 306

    #2
    To ma byc porter?
    Tato nie pij - zostaw dla syna

    Comment

    • FidelD
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 36

      #3
      Wysładzaj do założonej objętości, a nie martw się wodą. Do zacierania weź stosunek słodu do wody 1 do 3,5, czyli na ok. 5,3 kg słodu weź ok 18 l wody. Podczas wysładzania wysładzaj do objętości ok. 3 l większej niż zakładana wielkość warki - to oczywiście zależy od tego na czym gotujesz i jak chłodzisz, pewnie mniej-więcej wiesz ile Ci odparowuje prze 60 min gotowania. Chcesz uzyskać 24 l - wysładzaj do 27 l, jak wydajność będzie "przyzwoita" to w miarę wycelujesz.
      I wiadomo, że mocne piwa zaciera się na gęsto, ale jak chcesz 24 l z 5,3 kg słodu to raczej nie robisz mocnego.
      Powodzenia
      Czerwone OKO

      Comment

      • andrzejba
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.05
        • 50

        #4
        Angielskie ale

        Comment

        • damiano70
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.05
          • 306

          #5
          od ilu blg sa mocne piwa?
          Tato nie pij - zostaw dla syna

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika damiano70 Wyświetlenie odpowiedzi
            od ilu blg sa mocne piwa?
            Od 6-7% alk.

            Skąd ty wywnioskowałeś, że to ma być Porter?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • damiano70
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.05
              • 306

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

              Skąd ty wywnioskowałeś, że to ma być Porter?
              W sumie ma być użyte 22l wody, trochę wyparuje, trochę zostanie w młócie. Myślę że przy dobrym zacieraniu powinno wyjść 15l 20 blg
              Wracając do receptury Andrzejba, zacieraj w 15l, wysładzaj do 30l po wygotowaniu będzie 25l 12blg ( przy normalnej wydajności)
              Tato nie pij - zostaw dla syna

              Comment

              Przetwarzanie...
              X