dziwny winny smak

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gugu-19
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.03
    • 11

    #1

    dziwny winny smak

    witam.

    Minął ponad tydzień od rozlania piwa do butelek i postanowiłem sprawdzić czy piwo nagazowało się już troszkę. To moja pierwsza warka i jestem bardzo podekscytowany produkcją. Mój browar to Belgian Pale Ale 12º BLG. piwo troszkę się już nagazowało, ale ma dziwny winny smak. Czy to jest normalne na tym poziomie produkcji? Czy może coś źle zrobiłem? powiem że przy rozlewaniu do butelek dodałem zwykły cukier i nie wiem czy to nie przez to.
  • MiraS_5
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.07
    • 4

    #2
    Winny czy octowy?

    Comment

    • gugu-19
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.03
      • 11

      #3
      raczej winny

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MiraS_5
        Winny czy octowy?
        łał 7 lat i pierwszy post, powitać
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • gugu-19
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.03
          • 11

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          łał 7 lat i pierwszy post, powitać
          kolego może ty jesteś w stanie mi powiedzieć

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Może zbyt wysoka temp fermentacji?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • MiraS_5
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.07
              • 4

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              łał 7 lat i pierwszy post, powitać
              No cóż brak czasu tylko warzenie i warzenie!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Witam również wieloletniego czytelnika wracając do tematu podobne posmaki uzyskałem kiedyś (niestety nie celowo ) zadając drożdże do zbyt ciepłej brzeczki była to 2 moja warka. Od tamtego czasu ograniczam mocno przy warzeniu. Napisz jakie drożdże zastosowałeś.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2012-05-14, 09:07.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Petitpierre
                  23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
                  Petitpierre
                  Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
                  2021-07-24, 08:50
                • darekd
                  Wild Creatures, Tears of Saint Laurent
                  darekd
                  Na piwo z pięknego Mikulova na Moravach czekałem dość długo. W końcu pojawiło się w praskich piwotekach. Minibrowar warzy piwa fermentacji spontanicznej, wykorzystując przy tym zasoby własnych winnic.

                  W związku z tym piwa są specyficzne. Warzone podobnie jak belgijskie lambiki...
                  2019-04-16, 21:00
                • Petitpierre
                  2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                  Petitpierre
                  Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
                  2024-07-07, 17:28
                • heckler
                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                  heckler
                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                  2025-01-31, 11:11
                • heckler
                  Czechy, Brno, Dominikánská 342/15, Pivovarský dům Poupě
                  heckler
                  Pierwszy raz zawitałem tam w sierpniu ubiegłego roku. Faktem jest, że browar działał już od czerwca 2022, ale oficjalne otwarcie wraz z otwarciem pierwszej uwarzonej na miejscu beczki miało miejsce dopiero we wrześniu.
                  Od czerwca do początku września w restauracji sprzedawano piwo wyłącznie...
                  2023-01-13, 11:31
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...