Witam
Mam pytanie odnośnie szybkiego spadania BLG. W sobotę warzyłem piwo ze słodów i dodałem litr gęstwy drożdżowej która została mi po fermentacji burzliwej z warki którą robiłem tydzień wcześniej. Użyte wcześniej drożdże to suche S04. Gęstwa po wyciągnięciu z lodówki stała w tem. pokojowej 6 godz. zanim została dodana do nowej brzeczki o wartości 15 BLG. Po jej dodaniu po 2 godz. pojawiła się piana na około 3 cm a na drugi dzień znikła i są teraz tylko małe oznaki fermentacji. Po 48 godz. BLG wynosi 5 BLG. Czy to możliwe żeby tak szybko postępowała fermentacja.
Mam pytanie odnośnie szybkiego spadania BLG. W sobotę warzyłem piwo ze słodów i dodałem litr gęstwy drożdżowej która została mi po fermentacji burzliwej z warki którą robiłem tydzień wcześniej. Użyte wcześniej drożdże to suche S04. Gęstwa po wyciągnięciu z lodówki stała w tem. pokojowej 6 godz. zanim została dodana do nowej brzeczki o wartości 15 BLG. Po jej dodaniu po 2 godz. pojawiła się piana na około 3 cm a na drugi dzień znikła i są teraz tylko małe oznaki fermentacji. Po 48 godz. BLG wynosi 5 BLG. Czy to możliwe żeby tak szybko postępowała fermentacja.
Comment