szybka fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    szybka fermentacja

    Witam
    Mam pytanie odnośnie szybkiego spadania BLG. W sobotę warzyłem piwo ze słodów i dodałem litr gęstwy drożdżowej która została mi po fermentacji burzliwej z warki którą robiłem tydzień wcześniej. Użyte wcześniej drożdże to suche S04. Gęstwa po wyciągnięciu z lodówki stała w tem. pokojowej 6 godz. zanim została dodana do nowej brzeczki o wartości 15 BLG. Po jej dodaniu po 2 godz. pojawiła się piana na około 3 cm a na drugi dzień znikła i są teraz tylko małe oznaki fermentacji. Po 48 godz. BLG wynosi 5 BLG. Czy to możliwe żeby tak szybko postępowała fermentacja.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Możliwe
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X