Piwo pieprzowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • falerum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.06
    • 14

    Piwo pieprzowe

    Cześć

    na tegorocznym Wrocławskim FDP, moją uwagę przykuło piwo pieprzowe (chyba opata). Czy ktoś próbował już uwarzyć takie piwko? Szczególnie chodzi mi o to żeby nie przepieprzyć :-) czyli:
    - proporcje
    - ziarna czy mielony
    - na jakim etapie dodać

    Pozdrawiam,
    Marcin
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Jeśli pamiętam to na butelkach pisało, że jest to ekstrakt pieprzowy a nie ziarna dodane przy warzeniu.

    Comment

    • falerum
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.06
      • 14

      #3
      Nie chodzi mi o to, żeby skopiować przepis producenta i użyć ekstraktu. Zresztą samo piwo było taki sobie i ciekawy był dla mnie jedynie pomysł użycia pieprzu. Na pewno podejmę taką próbę z użyciem pieprzu metodą prób i błędów. No chyba, że ktoś już ma podobne doświadczenie za sobą i mógłby udzielić kilku wskazówek. Osobiście skłaniałbym się do użycia zielonego pieprzu, który jest "świeższy" i bardziej aromatyczny w smaku oraz nieco mniej ostry.

      Pozdrawiam,
      Marcin

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Jak wszystkie przyprawy w browarnictwie należy dodawać na końcu gotowania. Proporcje musisz wypracować sam.

        Comment

        • kloss
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 2526

          #5
          Ja kiedyś dodałem po parę ziaren czarnego pieprzu do kilku butelek przy rozlewie. Wyszło lekko pikantne, w przeciwieństwie do piwa z papryczką chilli, które wymagało popicia.

          Comment

          • falerum
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.06
            • 14

            #6
            o! w sumie nie głupi pomysł żeby dodać dopiero do butelek... można przy jednej warce wypróbować wiele stopni "pieprzenia" od light po hard :-) A z tą papryczką też muszę spróbować. Dzięki.

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              Ja bym zrobił nalewkę - pieprzówkę, i stopniowo dozowałbym ją do kufla gotowego piwa, aby wyłapać proporcje dające najlepszy efekt. Zadowalającą dokładność pomiaru powinno zapewnić dozowanie strzykawką. Znając proporcję x ml/pół litra piwa dodałbym odpowiednią ilość nalewki do rozlewu.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Z nalewką to już się bełt zrobi nie piwo.

                Ja bym dał delikatne chmielenie na koniec aromatem Citra + którąś z aromatycznych admian pieprzu np. kubeba, ew. biały lub zielony. Wszystko zależy czy ważny jest aromat czy posmak.
                Zabawy z przyprawami niekończąca się opowieść...

                Comment

                • falerum
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.06
                  • 14

                  #9
                  Z tą nalewką to faktycznie chyba nie najlepszy pomysł :-)
                  Ja do tej pory byłem przeciwnikiem dodawania przypraw do piwa i właściwie dalej jestem :-) ale ten pieprz mnie przekonał. Na początek wypróbuję ilość jak do rosołu :-) W końcu rosół i warka to wrząca ciecz , więc zachowanie proporcji powinno być ok.

                  Comment

                  • mimazy
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.04
                    • 118

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeśli pamiętam to na butelkach pisało, że jest to ekstrakt pieprzowy a nie ziarna dodane przy warzeniu.
                    Przypuszczam że olejek eteryczny, pewnie na dodany na cichą

                    Oferujemy bogaty asortyment, najwyższej jakości naturalnych olejków eterycznych. Posiadają one wiele zastosowań np masaż, pielęgnacja ciała czy aromaterapia zapachy do sauny.




                    Primavera jest warta swojej ceny mimo że ta jest zabójcza (porównanie innych olejków, pieprzowego nie znam)

                    Comment

                    • TROPIK_WRO
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.09
                      • 5

                      #11
                      PIWO PIEPRZOWE i CYNAMONOWE

                      Ja także sugerując się opatem pieprzowym (świetny swoją drogą) chciałem coś podobnego stworzyć. Zastosowałem zwykły czarny pieprz i dodałem go w momencie butelkowania zwykłego jasnego lagera. W smaku wyszło super, mocna dawka pieprzu. Wadą tej metody jest to, że pieprz się nie rozpuszcza i "pływał" przy szyjce butelki, wyglądało to nie ciekawie ale przy zlewaniu do kufla już lepiej. Trochę pieprzu osiadło na pianie. Smak był ostry i pod dwóch buteleczkach trochę mną kręciło
                      Podobny manewr zastosowałem z cynamonem ale nie zdążyłem skosztować, bo były zaledwie 3 butelki i rodzinka "pyknęła". Ponoć było niezłe ale sam nie próbowałem.
                      Pieprzowe natomiast tak i polecam

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X