Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post tutaj.
Od kilku tygodni przeglądam forum w poszukiwaniu potrzebnych informacji do pierwszego zacierania (nigdy wcześniej nie próbowałem nawet na brew-kitach), wspomagam się też książką Richarda Lehrla - Domowe warzenie piwa.
Liczę na to że bardziej doświadczeni piwowarzy pomogą rozwiać mi ostatnie wątpliwości, na początku miałbym pytanie o sprzęt. Mam zamiar kupić zestaw Zacier Mistrz Pro. Do czego planuje dokupić szczotkę, zaworek grawitacyjny i siatkę na chmiel. No i pierwsze pytanie czy potrzebuje coś jeszcze?
Pytanie numer dwa: czytałem dyskusje o chmielu sprzed 4 lat, gdzie kolega Kopyr sugerował wrzucanie granulatu prosto do gara, czy od tego czasu coś w tej materii się zmieniło? Wrzucać luzem czy w siatce/rajstopie?
Do sprzętu chce wybrać zestaw surowców Pale Ale, jednak chce dokupić 50g chmielu Simcoe (wymienić z Lubelskim) aby nadać piwu więcej goryczki i aromatu. Czy taki zestaw surowców ma sens, czy może jednak te słody nie będą pasowały do takiej koncepcji?
Ostatnie pytanie
jestem zakochany w Promatorze english pale ale, czy jest ktoś w stanie podać mi przepis/wskazówki na odwzorowanie tego smaku? Z góry dziękuje za odpowiedz
Od kilku tygodni przeglądam forum w poszukiwaniu potrzebnych informacji do pierwszego zacierania (nigdy wcześniej nie próbowałem nawet na brew-kitach), wspomagam się też książką Richarda Lehrla - Domowe warzenie piwa.
Liczę na to że bardziej doświadczeni piwowarzy pomogą rozwiać mi ostatnie wątpliwości, na początku miałbym pytanie o sprzęt. Mam zamiar kupić zestaw Zacier Mistrz Pro. Do czego planuje dokupić szczotkę, zaworek grawitacyjny i siatkę na chmiel. No i pierwsze pytanie czy potrzebuje coś jeszcze?
Pytanie numer dwa: czytałem dyskusje o chmielu sprzed 4 lat, gdzie kolega Kopyr sugerował wrzucanie granulatu prosto do gara, czy od tego czasu coś w tej materii się zmieniło? Wrzucać luzem czy w siatce/rajstopie?
Do sprzętu chce wybrać zestaw surowców Pale Ale, jednak chce dokupić 50g chmielu Simcoe (wymienić z Lubelskim) aby nadać piwu więcej goryczki i aromatu. Czy taki zestaw surowców ma sens, czy może jednak te słody nie będą pasowały do takiej koncepcji?
Ostatnie pytanie


Comment