Pierwsze warzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • acjon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 61

    #16
    Przed gotowanie nie wiem, nie mam miarki na garnku, ale tak jak mówiłem 12 l na początku było i dolałem 13 l jeszcze. Znikło mi 10 litrów, chyba musiało wyparować przy gotowaniu.. powinno się gotować w otwartym garnku prawda?
    W ogóle to podczas gotowania termometr pokazywał 100* ale nic nie bulgotało w garze, nawet na dwóch palnikach, czy to normalne? Garnek mam zwykły emaliowany, kuchenka gazowa.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3281

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon
      Przed gotowanie nie wiem, nie mam miarki na garnku, ale tak jak mówiłem 12 l na początku było i dolałem 13 l jeszcze. Znikło mi 10 litrów, chyba musiało wyparować przy gotowaniu..
      Zawsze parę litrów zostaje w młócie, u mnie to jest około 5 litrów. Do warzenia używam 30 litrów wody, po filtracji z wysładzaniem mam maksymalnie 25 litrów filtratu. To oczywiście zależy od ilości użytego słodu - im go więcej, tym więcej wody zwiąże. Do tego parę litrów wyparowało w czasie gotowania i już wszystko jasne.

      W ogóle to podczas gotowania termometr pokazywał 100* ale nic nie bulgotało w garze, nawet na dwóch palnikach, czy to normalne?
      Nie spodziewaj się, że będzie bulgotać jakbyś gotował dwa litry wody na ziemniaki . Skoro termometr pokazywał 100 stopni to w porządku, oczywiście przy założeniu że termometr nie przekłamuje. Ważne, żeby brzeczka "pracowała" jeśli widać w niej ruch to jest w porządku.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • acjon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 61

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason



        Nie spodziewaj się, że będzie bulgotać jakbyś gotował dwa litry wody na ziemniaki


        Dzięki, zajrzałem go wiadra 22h po zadaniu drożdży i mam ładną wysoką piane Zastanawia mnie jeszcze jak bardzo nie szczelny ma być fermentator (fermentuje bez rurki). U mnie to jest tak, że z trzech stron jest tak w miarę wciśnięte, a z czwartej strony denko luźno przyłożone. Czy to właściwy sposób czy domknąć mocniej i liczyć, że to CO2 i tak znajdzie drogę wyjścia?

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3281

          #19
          Tak jest dobrze, nie dociskaj.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
            Javox
            Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasny, żółto złoty.
            Aromat - cytrusy.
            Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
            2024-11-27, 15:56
          • dadek
            Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
            dadek
            Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
            2024-11-19, 05:20
          • darekd
            Poppels, Session India Pale Ale
            darekd
            Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

            Alk. 4,2%
            IBU 30
            https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

            Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

            Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
            2025-02-26, 23:42
          • darekd
            100 Blumen, El Dorado Pale Ale
            darekd
            Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

            https://www.100blumen.at/

            ekstr. 10,2%
            alk. 4,3%

            Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...
            2025-02-10, 17:30
          • darekd
            ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
            darekd
            Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

            Ekstr. 15%
            Alk. 6,0%

            Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
            Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
            2025-01-22, 23:57
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...