Problem z pierwszą warka pomożecie ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ravszyc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 14

Cześć wszystkim domowym piwowarom

Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.

Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.

Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.

Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie

NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa

Przepis i produkty byly z BA

pszeniczny weyermann 2,5 kg
    pilzenski weyerman 1,6 kg
    slod Carahell 0,2 kg
    chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
    drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g

Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.

JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady

Pozdrawiam

R
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

A konkretnie to o co chodzi?
    ps Pytałeś już wczoraj
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• zebediach
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.03
      • 96

Też tak miałem przy pierwszej warce i okazało się że brzeczka nie była natleniona dostatecznie. Teraz zwracam na to więcej uwagi. Problem z nienagazowaniem zniknął.

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?

Comment

• ravszyc
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.04
          • 14

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?
          Hej

Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu

Comment

• ravszyc
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.04
            • 14

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc Wyświetlenie odpowiedzi
            Hej

Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu
            No i nie doczytałem o konieczności natlenienia po schłodzeniu

Comment

• ravszyc
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.04
              • 14

A konkretnie to o co chodzi?
              ps Pytałeś już wczoraj
              Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

Hej

7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień

Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne
                Chmielne przy pszenicy?

Comment

• ravszyc
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.04
                  • 14

7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień

Chmielne przy pszenicy?
                  Tak było w przepisie oryginalnym z BA link

Comment

• kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

Chmielne przy pszenicy?
                    No jak fermentował z chmielem to mu wyszło chmielne

Jak go nie natleniłeś przed lub w czasie fermentacji, to jest szansa że drożdże nie zjadły wszystkiego co było do zjedzenia. Tym bardziej, po dodaniu cukrów do refermentacji powinny mieć z czego nagazować piwo. Obawiałbym się nawet przegazowania albo granatów. Daj im jeszcze trochę czasu.

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

Poczekaj jeszcze tydzień na nagazowanie

Comment

• ravszyc
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.04
                        • 14

UPDATE

Dzieki wielkie za wszelkie sugestie !! Dzisiaj po 2 tygodniach od rozlewu piwo całkiem ladnie sie nagazowalo a piana jest spora i gesta, tak jak lubie. Pioo dalej jest mocno chmielne no ale cóz frycowe trzeba zapłacic.

Comment

• jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

Po dwóch tygodniach piana ładna? Ja bym się bał
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

Przetwarzanie...
                          X