Problem z pierwszą warka pomożecie ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ravszyc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 14

    Problem z pierwszą warka pomożecie ?

    Cześć wszystkim domowym piwowarom

    Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.

    Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.

    Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.

    Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie

    NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa

    Przepis i produkty byly z BA

    pszeniczny weyermann 2,5 kg
    pilzenski weyerman 1,6 kg
    slod Carahell 0,2 kg
    chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
    drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g

    Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.

    JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady

    Pozdrawiam

    R
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    A konkretnie to o co chodzi?
    ps Pytałeś już wczoraj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • zebediach
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.03
      • 96

      #3
      Problem z pierwszą warka pomożecie ?

      Też tak miałem przy pierwszej warce i okazało się że brzeczka nie była natleniona dostatecznie. Teraz zwracam na to więcej uwagi. Problem z nienagazowaniem zniknął.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ravszyc
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.04
          • 14

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?
          Hej

          Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu

          Comment

          • ravszyc
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.04
            • 14

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc Wyświetlenie odpowiedzi
            Hej

            Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu
            No i nie doczytałem o konieczności natlenienia po schłodzeniu

            Comment

            • ravszyc
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.04
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              A konkretnie to o co chodzi?
              ps Pytałeś już wczoraj
              Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc Wyświetlenie odpowiedzi
                Hej

                Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu
                7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc Wyświetlenie odpowiedzi
                Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne
                Chmielne przy pszenicy?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • ravszyc
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.04
                  • 14

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień


                  Chmielne przy pszenicy?
                  Tak było w przepisie oryginalnym z BA link


                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chmielne przy pszenicy?
                    No jak fermentował z chmielem to mu wyszło chmielne

                    Jak go nie natleniłeś przed lub w czasie fermentacji, to jest szansa że drożdże nie zjadły wszystkiego co było do zjedzenia. Tym bardziej, po dodaniu cukrów do refermentacji powinny mieć z czego nagazować piwo. Obawiałbym się nawet przegazowania albo granatów. Daj im jeszcze trochę czasu.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #11
                      Poczekaj jeszcze tydzień na nagazowanie
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • ravszyc
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.04
                        • 14

                        #12
                        UPDATE

                        Dzieki wielkie za wszelkie sugestie !! Dzisiaj po 2 tygodniach od rozlewu piwo całkiem ladnie sie nagazowalo a piana jest spora i gesta, tak jak lubie. Pioo dalej jest mocno chmielne no ale cóz frycowe trzeba zapłacic.

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #13
                          Po dwóch tygodniach piana ładna? Ja bym się bał
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X