Problem z pierwszą warka pomożecie ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ravszyc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.04
    • 14

    #1

    Problem z pierwszą warka pomożecie ?

    Cześć wszystkim domowym piwowarom

    Do mojej pierwszej warki zbieralem sie prawie 4 lata, tyle czasu zajęło mi "dojrzenie" do decyzji kupna sprzętu, przeczytania teorii i zdobycia odwagi. Z uwagi na to że od ponad roku zakochany jestem w piwach pszenicznych, postanowilem że moja pierwsza warka bedzie wlasnie tego rodzaju piwem, piwem wytworzonym w procesie zacierania bo nie chcialem sie bawic w brewkity.

    Ogólnie to jestem calkeiem zadowolony z tego co mi wyszlo, bo kiedy sie zorientowale jaki błąd popełnilem to myslalem ze już nic z tego piwa nie bedzie i przyslowiowe nawarzone piwo bedzie trzeba wypić.

    Piwo wyszlo jak wspomnialem calkiem niezle, ma nawet ten goździkowy posmak, ladny kolor i akceptowalny smak.

    Moj bląd prawdopodobnie polegal na tym, że po wygotowaniu brzeczki , nachmieleniu i wlalem do fermrtora calą zawartość gara, wraz z chmielem i osadem, apotemmusialem calą noc chlodzoic w piwnicy by zadać rozrobione drożdże. Piwo wyszlo bardzo mocno chmielne, ma mało gazu i chyba za malo piany, czego nie lubie

    NIe wiem czy pozostawienie chmielu do fermentacji bylo tylko jednym problemem, może w przepisie bylo go za wiel 30 g na 20 l piwa

    Przepis i produkty byly z BA

    pszeniczny weyermann 2,5 kg
    pilzenski weyerman 1,6 kg
    slod Carahell 0,2 kg
    chmiel aromatyczny Spalt Select DE granulat 30 g
    drożdże do pszenicznego Safbrew WB-06 11,5 g

    Jak wspomnialem mimo wszystko jestem zadowolony, już przymierzam sie do nastepnej warki pszenicznej.

    JEsli ktorys z was maialby dla mnei jakies wskazowki, to bylbym wdzieczny za porady

    Pozdrawiam

    R
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

    #2
    A konkretnie to o co chodzi?
    ps Pytałeś już wczoraj
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • zebediach
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.03
      • 96

      #3
      Problem z pierwszą warka pomożecie ?

      Też tak miałem przy pierwszej warce i okazało się że brzeczka nie była natleniona dostatecznie. Teraz zwracam na to więcej uwagi. Problem z nienagazowaniem zniknął.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10810

        #4
        Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ravszyc
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.04
          • 14

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Pozostawienie chmielin w garze nie ma nic wspólnego z nagazowaniem piwa. Ile sypałeś do refermentacji?
          Hej

          Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu

          Comment

          • ravszyc
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.04
            • 14

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc
            Hej

            Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu
            No i nie doczytałem o konieczności natlenienia po schłodzeniu

            Comment

            • ravszyc
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.04
              • 14

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              A konkretnie to o co chodzi?
              ps Pytałeś już wczoraj
              Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10810

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc
                Hej

                Do refermentacji sypałem małą łyżeczke na 1 butelke 0,5 l. Warto dodać że piwo fermnetowałeo burzliwie 7 dni a potem butelkowałem, było to tydzień temu
                7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ravszyc
                Chodzi o to że nie mam dostatecznie dużo gazu nie mam dostatecznie duzo piany którą lubię i piwo jest baaardzo chmielne
                Chmielne przy pszenicy?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • ravszyc
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.04
                  • 14

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  7 dni czyli normalnie, a jakie blg? Poczekaj jeszcze tydzień


                  Chmielne przy pszenicy?
                  Tak było w przepisie oryginalnym z BA link


                  Comment

                  • kony
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 1701

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    Chmielne przy pszenicy?
                    No jak fermentował z chmielem to mu wyszło chmielne

                    Jak go nie natleniłeś przed lub w czasie fermentacji, to jest szansa że drożdże nie zjadły wszystkiego co było do zjedzenia. Tym bardziej, po dodaniu cukrów do refermentacji powinny mieć z czego nagazować piwo. Obawiałbym się nawet przegazowania albo granatów. Daj im jeszcze trochę czasu.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10810

                      #11
                      Poczekaj jeszcze tydzień na nagazowanie
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • ravszyc
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.04
                        • 14

                        #12
                        UPDATE

                        Dzieki wielkie za wszelkie sugestie !! Dzisiaj po 2 tygodniach od rozlewu piwo całkiem ladnie sie nagazowalo a piana jest spora i gesta, tak jak lubie. Pioo dalej jest mocno chmielne no ale cóz frycowe trzeba zapłacic.

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #13
                          Po dwóch tygodniach piana ładna? Ja bym się bał
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • dadek
                            Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
                            dadek
                            Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
                            2024-09-17, 00:54
                          • heckler
                            Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                            heckler
                            Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                            Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                            2025-02-05, 09:15
                          • heckler
                            Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
                            heckler
                            Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
                            2023-08-30, 09:11
                          • dadek
                            Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                            dadek
                            Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                            2024-04-24, 01:15
                          • bastion
                            Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                            bastion
                            Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                            2023-11-27, 22:50
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...