drożdże płynne po raz pierwszy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

    drożdże płynne po raz pierwszy

    Witam. Proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz używam drożdży płynnych Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE --- 125 ml ( do tej pory tylko suche- względy finansowe) a im więcej czytam na ten temat to mam większy zamęt. W sobotę zamierzam warzyć warkę i wczoraj aktywowałem drożdże. Dzisiaj saszetka jest nadęta jak balon i wieczorem zamierzam zrobić starter, czyli 100g glukozy na 1 litr wody zagotować i po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić na dzień w cieple przykrywając niezbyt szczelnie. Jutro zamierzam odstawić słoik ze starterem do lodówki szczelnie zamykając a wyciągnąć je w dniu warzenia parę godzin wcześniej. Mam pytanie czy to co opisałem jest prawidłowym postępowaniem, oraz czy mam przed dodaniem startera wylać tą wodę z nad drożdży.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Jeśli warka będzie miała 20 litrów, wówczas po ostudzeniu brzeczki i napowietrzeniu wlewasz zawartość saszetki wprost do fermentatora.

    Do robienia starterów używa się spasteryzowanej tzw.rezerwy lub ekstraktów, na pewno nie glukozy.

    Comment

    • andrzejba
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.05
      • 50

      #3
      Tak warka będzie miała 20 l ale pocz BLG około 17 i w opisach podają że dobrze wykonać starter. Jak bym jednak robił słabsze około 14 BLG to jak długo mogę trzymać ten balon skoro dopiero w sobotę zamierzam warzyć

      Comment

      • Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

        #4
        Jak zrobisz starter z glukozy, to drożdże utracą zdolność "jedzenia" maltozy.

        Comment

        • andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

          #5
          OK wszystko rozumie teraz tylko co zrobić z tymi aktywowanymi drożdżami skoro mam dopiero warzyć w sobotę a saszetka jak balon. Nie chce w domu robić eksplozji i malować pokoju.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Zrób starter i jak się już namnożą to wstaw do lodówki.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • andrzejba
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.05
              • 50

              #7
              Tylko się okazało że nie mam ani grama ekstraktu słodowego

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Jak robisz piwo o średnim blg (10-12) to możesz zaryzykować wlanie Activatora bezpośrednio do brzeczki, tylko musisz zadbać o napowietrzenie (koniecznie po schłodzeniu).

                Ewentualnie na początku chmielenia, przed wrzuceniem chmielu, odebrać nieco brzeczki, schłodzić i zrobić taki mini starter - możesz szybko sprawdzić kondycję drożdży w trakcie chmielenia i chłodzenia (jak chłodzisz naturalnie przez noc, to nawet z 12 godzin może pracować ten pseudo starter)

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Saszetki nie rozerwie, możesz spokojnie przetrzymać ją do poniedziałku.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak warka będzie miała 20 l ale pocz BLG około 17 i w opisach podają że dobrze wykonać starter. Jak bym jednak robił słabsze około 14 BLG to jak długo mogę trzymać ten balon skoro dopiero w sobotę zamierzam warzyć
                    Dwa lata temu saszetkę 125ml wlałem bezpośrednio do 50 litrów o sile 15Blg i ruszyły bez problemu, więc o 20 litry nie ma się co bać.
                    To są drożdże górnej fermentacji.

                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dwa lata temu saszetkę 125ml wlałem bezpośrednio do 50 litrów o sile 15Blg i ruszyły bez problemu, więc o 20 litry nie ma się co bać.
                      To są drożdże górnej fermentacji.
                      To, że drożdże ruszą nie oznacza, że wykonają swoje zadanie należycie dobrze.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X