drożdże płynne po raz pierwszy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • andrzejba
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.05
    • 50

drożdże płynne po raz pierwszy

Witam. Proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz używam drożdży płynnych Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE --- 125 ml ( do tej pory tylko suche- względy finansowe) a im więcej czytam na ten temat to mam większy zamęt. W sobotę zamierzam warzyć warkę i wczoraj aktywowałem drożdże. Dzisiaj saszetka jest nadęta jak balon i wieczorem zamierzam zrobić starter, czyli 100g glukozy na 1 litr wody zagotować i po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić na dzień w cieple przykrywając niezbyt szczelnie. Jutro zamierzam odstawić słoik ze starterem do lodówki szczelnie zamykając a wyciągnąć je w dniu warzenia parę godzin wcześniej. Mam pytanie czy to co opisałem jest prawidłowym postępowaniem, oraz czy mam przed dodaniem startera wylać tą wodę z nad drożdży.
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

Jeśli warka będzie miała 20 litrów, wówczas po ostudzeniu brzeczki i napowietrzeniu wlewasz zawartość saszetki wprost do fermentatora.

Do robienia starterów używa się spasteryzowanej tzw.rezerwy lub ekstraktów, na pewno nie glukozy.

Comment

• andrzejba
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.05
      • 50

Tak warka będzie miała 20 l ale pocz BLG około 17 i w opisach podają że dobrze wykonać starter. Jak bym jednak robił słabsze około 14 BLG to jak długo mogę trzymać ten balon skoro dopiero w sobotę zamierzam warzyć

Comment

• Gabe
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.03
        • 405

Jak zrobisz starter z glukozy, to drożdże utracą zdolność "jedzenia" maltozy.

Comment

• andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

OK wszystko rozumie teraz tylko co zrobić z tymi aktywowanymi drożdżami skoro mam dopiero warzyć w sobotę a saszetka jak balon. Nie chce w domu robić eksplozji i malować pokoju.

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Zrób starter i jak się już namnożą to wstaw do lodówki.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• andrzejba
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.05
              • 50

Tylko się okazało że nie mam ani grama ekstraktu słodowego

Comment

• Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

Jak robisz piwo o średnim blg (10-12) to możesz zaryzykować wlanie Activatora bezpośrednio do brzeczki, tylko musisz zadbać o napowietrzenie (koniecznie po schłodzeniu).

Ewentualnie na początku chmielenia, przed wrzuceniem chmielu, odebrać nieco brzeczki, schłodzić i zrobić taki mini starter - możesz szybko sprawdzić kondycję drożdży w trakcie chmielenia i chłodzenia (jak chłodzisz naturalnie przez noc, to nawet z 12 godzin może pracować ten pseudo starter)

Comment

• Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

Saszetki nie rozerwie, możesz spokojnie przetrzymać ją do poniedziałku.

Comment

• Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak warka będzie miała 20 l ale pocz BLG około 17 i w opisach podają że dobrze wykonać starter. Jak bym jednak robił słabsze około 14 BLG to jak długo mogę trzymać ten balon skoro dopiero w sobotę zamierzam warzyć
                    Dwa lata temu saszetkę 125ml wlałem bezpośrednio do 50 litrów o sile 15Blg i ruszyły bez problemu, więc o 20 litry nie ma się co bać.
                    To są drożdże górnej fermentacji.

Comment

• Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dwa lata temu saszetkę 125ml wlałem bezpośrednio do 50 litrów o sile 15Blg i ruszyły bez problemu, więc o 20 litry nie ma się co bać.
                      To są drożdże górnej fermentacji.
                      To, że drożdże ruszą nie oznacza, że wykonają swoje zadanie należycie dobrze.
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

Przetwarzanie...
                      X