Witam. Proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz używam drożdży płynnych Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE --- 125 ml ( do tej pory tylko suche- względy finansowe) a im więcej czytam na ten temat to mam większy zamęt. W sobotę zamierzam warzyć warkę i wczoraj aktywowałem drożdże. Dzisiaj saszetka jest nadęta jak balon i wieczorem zamierzam zrobić starter, czyli 100g glukozy na 1 litr wody zagotować i po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić na dzień w cieple przykrywając niezbyt szczelnie. Jutro zamierzam odstawić słoik ze starterem do lodówki szczelnie zamykając a wyciągnąć je w dniu warzenia parę godzin wcześniej. Mam pytanie czy to co opisałem jest prawidłowym postępowaniem, oraz czy mam przed dodaniem startera wylać tą wodę z nad drożdży.
drożdże płynne po raz pierwszy
Collapse
X
-
Zrób starter i jak się już namnożą to wstaw do lodówki.
Comment
-
-
Jak robisz piwo o średnim blg (10-12) to możesz zaryzykować wlanie Activatora bezpośrednio do brzeczki, tylko musisz zadbać o napowietrzenie (koniecznie po schłodzeniu).
Ewentualnie na początku chmielenia, przed wrzuceniem chmielu, odebrać nieco brzeczki, schłodzić i zrobić taki mini starter - możesz szybko sprawdzić kondycję drożdży w trakcie chmielenia i chłodzenia (jak chłodzisz naturalnie przez noc, to nawet z 12 godzin może pracować ten pseudo starter)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzejba Wyświetlenie odpowiedziTak warka będzie miała 20 l ale pocz BLG około 17 i w opisach podają że dobrze wykonać starter. Jak bym jednak robił słabsze około 14 BLG to jak długo mogę trzymać ten balon skoro dopiero w sobotę zamierzam warzyć
To są drożdże górnej fermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziDwa lata temu saszetkę 125ml wlałem bezpośrednio do 50 litrów o sile 15Blg i ruszyły bez problemu, więc o 20 litry nie ma się co bać.
To są drożdże górnej fermentacji."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment