Witam. Proszę o pomoc ponieważ pierwszy raz używam drożdży płynnych Wyeast Activator --- 1098 BRITISH ALE --- 125 ml ( do tej pory tylko suche- względy finansowe) a im więcej czytam na ten temat to mam większy zamęt. W sobotę zamierzam warzyć warkę i wczoraj aktywowałem drożdże. Dzisiaj saszetka jest nadęta jak balon i wieczorem zamierzam zrobić starter, czyli 100g glukozy na 1 litr wody zagotować i po ostudzeniu dodać drożdże i pozostawić na dzień w cieple przykrywając niezbyt szczelnie. Jutro zamierzam odstawić słoik ze starterem do lodówki szczelnie zamykając a wyciągnąć je w dniu warzenia parę godzin wcześniej. Mam pytanie czy to co opisałem jest prawidłowym postępowaniem, oraz czy mam przed dodaniem startera wylać tą wodę z nad drożdży.
drożdże płynne po raz pierwszy
Collapse
X
-
Zrób starter i jak się już namnożą to wstaw do lodówki.Comment
-
Jak robisz piwo o średnim blg (10-12) to możesz zaryzykować wlanie Activatora bezpośrednio do brzeczki, tylko musisz zadbać o napowietrzenie (koniecznie po schłodzeniu).
Ewentualnie na początku chmielenia, przed wrzuceniem chmielu, odebrać nieco brzeczki, schłodzić i zrobić taki mini starter - możesz szybko sprawdzić kondycję drożdży w trakcie chmielenia i chłodzenia (jak chłodzisz naturalnie przez noc, to nawet z 12 godzin może pracować ten pseudo starter)Comment
-
To są drożdże górnej fermentacji.Comment
-
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...-
Channel: Surowce
2025-03-01, 17:31 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment