Drożdże z innego stylu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Drożdże z innego stylu

    Mam następujący dylemat. Chciałem uwarzyć Modern Bittera (zestaw z CP). Czy gęstwa po belgach (Wyeast 3522 Ardennes ), którą posiadam może być zadana do tego typu piwa czy lepiej dać US-05? Czy te płynne drożdże mogą zdecydowanie wpłynąć na smak piwa?

    Doradźcie proszę, których drożdży użyć?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Ja już bym wolał belgijskiego bittera, niż amerykańskiego. Może wyjść fajne BPA.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      To coś zmienić w zasypie, chmielu czy te drożdżaki tak zadziałają? Choć w zasypie będzie ciężko, bo słody są zmieszane.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Nic nie zmieniaj, jak dla eksperymentu zasyp jest świetny, chmiele jeszcze lepsze. Na pewno wyjdzie dobre piwo, jesli tylko nie będzie zakażenia, a że nie w gatunku?
        Nie szkodzi, chociaż prawdę powiedziawszy jesli masz np. miekką wodę a chciałeś uwarzyć bittera bez jej modyfikacji, to byłoby to na pewno piwo nieprawidłowym jako bitter.

        Comment

        • Maciucha67
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 128

          #5
          Dzięki, jutro poeksperymentuję - amerykański bitter na belgijskich drożdżach.
          Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Dowiedz się jaka masz wodę w kranie, bo to jest jednak podstawa.

            O raport - analizę składu wody możemy poprosić u operatora naszych wodociągów. Oni muszą często robić takie badania i zwykle nie mają nic przeciwko ich przesłaniu.

            Na raporcie szukamy takich pozycji:

            Twardość ogólna
            Chlorki Cl
            Siarczany SO4
            Dwuwęglany HCO3
            Wapń Ca
            Magnez Mg
            Sód Na
            Powinny być podane w mg/litr, to jest właśnie ppm (parts per milion). Zwykle jednak nie znajdziemy wszystkich pozycji. Powinna być jednak przynajmniej twardość ogólna i chlorki.

            Comment

            • Maciucha67
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 128

              #7
              Spróbuję dopytać, choć ostatnio warzę na wodzie z Biedronki. U nas woda zawsze była chlorowana, a ostatnio chlor był dość mocno wyczuwalny, stąd Biedronka.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #8
                Masz też b.dobre drożdże w użyciu, nie mamy jeszcze wysokich temperatur, ale pamiętaj, że gdy przyjdą upały, wówczas rób piwa mocniejsze, takie 9% by zminimalizować ryzyko infekcji.
                Dla tych drożdzy 9% to przysłowiowa bułka z masłem.

                Comment

                • kangurpl
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.03
                  • 2660

                  #9
                  Nie przejmuj się drożdżami i wodą. Założę się, że i tak nie wyczujesz różnicy w smaku piwa.
                  Najważniejsze abyś nie zakaził piwa. A piwo i tak wyjdzie super.
                  Co byś nie robił to do oryginalnego bittera i tak się nie zbliżysz, możesz co najwyżej osiągnąć okolice stylu. Ale przecież nie oto chodzi aby kopiować a aby zrobić piwo odbiegające od przemysłowych.
                  Powodzenia.
                  Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                  "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                  "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Lekceważysz wodę i drożdze.
                    Dlaczego do oryginału ma sie nie zblizyć? To stwierdzenie jest przesadzone, bo modyfikując wodę, używając drożdży dedykowanych bitterowi, dobierając słody, można popełnić bittera w oryginalnym stylu. Makaron miał za miekka wodę nawet jak dla lagera, zmodyfikował ją oraz używając polskiego chmielu Marynka popełnił bittera dokładnie w tym stylu.

                    Comment

                    • Maciucha67
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 128

                      #11
                      U nas woda twarda!!!
                      Ale dzięki za wskazówki!

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Olej style nazis, rób dobre piwo. Jakbym się przejmował tym, czy belgijskie drożdże będą pasować do bittera albo czy woda ma odpowiedni poziom siarczanów, to bym poszedł z torbami, a jeszcze przy okazji osiwiał. I dobrego piwa bym się nie napił.

                        Ardennes pochodzą z browaru Achouffe, który przy ich pomocy fermentuje m.in. mocne "szkockie" ale (McChouffe). Zdziwko, nie? Mam w lodówce activatora z drożdży Belgian Stout i na początek będę nimi fermentował standardowego bittera 9.5*Blg. Jakbym się przejmował tym "do czego one pasują", to wyszłoby, że musiałbym je wylać do klo, bo (parafrazując Misia) nie ma takiego piwa "belgijski stout".
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • Maciucha67
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.05
                          • 128

                          #13
                          No i o to chodzi!
                          Brzeczka bittera już się wysładza, a ardensy ogrzewają po wyjściu z chłodni

                          Dzięki wszystkim za pomoc

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X