Zamienniki chmielu i słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Zamienniki chmielu i słodu

    Szukam i nie mogę znaleźć jakim chmielem zastąpić Brewers Gold i słód Carabelge, których nie mam, a potrzebuję. Wydaje mi się, że kiedyś rzuciła mi się w oczy lista ewentualnych zamienników, lecz nie jestem pewien.
    Może ktoś z Was wie gdzie tego szukać?

    Dobrze myślę, żeby zamiast Carabelge dać Carahell?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Przydatna bywa ta tabela, ale są tu tylko Wayermanowskie odpowiedniki.

    Comment

    • walec
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 193

      #3
      Możesz spróbować testową wersję Beer Smitha jakby co, podpowiada zamienniki dla chmieli (co do trafności nie ręczę).
      Za Brewer's Gold mówi: Northern Brewer, Galena, Chinook, Eroica.
      Ja kiedyś podmieniłem go na Northern Brewer i wyszło mniej więcej to co chciałem (przeróbka Grand Championa Dori chyba to była).

      Comment

      • ytzek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.03
        • 81

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
        Szukam i nie mogę znaleźć jakim chmielem zastąpić Brewers Gold i słód Carabelge, których nie mam, a potrzebuję. Wydaje mi się, że kiedyś rzuciła mi się w oczy lista ewentualnych zamienników, lecz nie jestem pewien.
        Może ktoś z Was wie gdzie tego szukać?

        Dobrze myślę, żeby zamiast Carabelge dać Carahell?
        Za carabelge najlepiej użyć chateau - melano light 40-50 EBC. Crahell bedzie za jasny, ew. można użyć jakiegoś jasnego karmelowego, tak do 70 EBC
        trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Spróbuj Toolkitu Piwowara

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ytzek Wyświetlenie odpowiedzi
            Za carabelge najlepiej użyć chateau - melano light 40-50 EBC. Crahell bedzie za jasny, ew. można użyć jakiegoś jasnego karmelowego, tak do 70 EBC
            NIE melanoidynowego, kolor to nie wszystko, podobnie jak nie będzie pasował brytyjski słód Amber, bo są to słody produkowane w zupełnie odmienny sposób.

            Zwykły karmelowy ~70 EBC, np. Caraamber.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • ytzek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.03
              • 81

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              NIE melanoidynowego, kolor to nie wszystko, podobnie jak nie będzie pasował brytyjski słód Amber, bo są to słody produkowane w zupełnie odmienny sposób.
              Myślę, że jeśli w zasypie jest go do 2-3% to nie robi wielkiej różnicy, ale może się mylę.
              trafiłem trójkę w totka - od dziś robię na pół etatu...

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ytzek Wyświetlenie odpowiedzi
                Myślę, że jeśli w zasypie jest go do 2-3% to nie robi wielkiej różnicy, ale może się mylę.
                Tyle to tak, ale więcej już będzie mocno wyczuwalne, nie wszystkim on pasuje.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                Przetwarzanie...
                X