Witam wszystkich!
Z początkiem lipca będę chciał przeprowadzić pierwszą pełną warkę. Bardzo mnie interesuje uwarzenie piwa podobnego do Miodnego z browaru kormoran. Z tego co przeczytałem używane są słody pilzneński, karmelowy oraz palony (nie trafiłem niestety na ilości). Niestety nigdzie nie trafiłem na opis procedury dodawania miodu. Czy jest dodawany w trakcie gotowania brzeczki przed chmieleniem, czy dopiero pod koniec fermentacji cichej przed rozlaniem do butelek. Wiem że pierwsza warka jest trudna ze względu na nikłe doświadczenie wyniesione tylko z książek i forów oraz trudności chociażby z utrzymaniem temperatury.
Nie pociąga mnie droga na skróty w postaci brew kitów. Mam jeszcze sporo czasu więc prosił bym o pomoc w dobraniu sprzętu (narazie posiadam gar 40l, 2 fermentatory 35l z kranikiem, wkład filtracyjny, termometr laboratoryjny oraz kapslownicę typu greta) proporcji słodów, chmielu oraz odpowiedniego szczepu drożdży.
Pozdrawiam!
Z początkiem lipca będę chciał przeprowadzić pierwszą pełną warkę. Bardzo mnie interesuje uwarzenie piwa podobnego do Miodnego z browaru kormoran. Z tego co przeczytałem używane są słody pilzneński, karmelowy oraz palony (nie trafiłem niestety na ilości). Niestety nigdzie nie trafiłem na opis procedury dodawania miodu. Czy jest dodawany w trakcie gotowania brzeczki przed chmieleniem, czy dopiero pod koniec fermentacji cichej przed rozlaniem do butelek. Wiem że pierwsza warka jest trudna ze względu na nikłe doświadczenie wyniesione tylko z książek i forów oraz trudności chociażby z utrzymaniem temperatury.
Nie pociąga mnie droga na skróty w postaci brew kitów. Mam jeszcze sporo czasu więc prosił bym o pomoc w dobraniu sprzętu (narazie posiadam gar 40l, 2 fermentatory 35l z kranikiem, wkład filtracyjny, termometr laboratoryjny oraz kapslownicę typu greta) proporcji słodów, chmielu oraz odpowiedniego szczepu drożdży.
Pozdrawiam!
Comment