Pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kuba_W
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.06
    • 5

    Pierwsza warka

    Witam wszystkich!
    Z początkiem lipca będę chciał przeprowadzić pierwszą pełną warkę. Bardzo mnie interesuje uwarzenie piwa podobnego do Miodnego z browaru kormoran. Z tego co przeczytałem używane są słody pilzneński, karmelowy oraz palony (nie trafiłem niestety na ilości). Niestety nigdzie nie trafiłem na opis procedury dodawania miodu. Czy jest dodawany w trakcie gotowania brzeczki przed chmieleniem, czy dopiero pod koniec fermentacji cichej przed rozlaniem do butelek. Wiem że pierwsza warka jest trudna ze względu na nikłe doświadczenie wyniesione tylko z książek i forów oraz trudności chociażby z utrzymaniem temperatury.
    Nie pociąga mnie droga na skróty w postaci brew kitów. Mam jeszcze sporo czasu więc prosił bym o pomoc w dobraniu sprzętu (narazie posiadam gar 40l, 2 fermentatory 35l z kranikiem, wkład filtracyjny, termometr laboratoryjny oraz kapslownicę typu greta) proporcji słodów, chmielu oraz odpowiedniego szczepu drożdży.

    Pozdrawiam!
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    No to nic Ci nie pozostaje jak czytanie przyjacielu:
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Składniki: - pilzeński Litovel 4,25 kg; - monachijski Litovel 0,9 kg; - karmel jasny 0,5 kg - caraaroma 0,35; - chmiel Marynka granulat 40 g; - chmiel Lubelski granulat 25 g; - miód gryczany, naturalny 1,3kg. Zacieranie: - 20l wody do 64°C - 64-62°C i 40' - 72°-30 - podgrzanie do 76°C filtracja W...

    Anteks gdzieś na swoim blogu tu na browar.bizie pisał o warzeniu miodowego. Generalnie trudny temat, nie spodziewaj się odzwierciedlenia pełnego z komercyjnego browaru. Wszystkie aspekty warzenia piwa miodowego były poruszane tu na forum, także szybko dojdziesz do tego gdzie pojawiają się problemy.
    Pozdrawiam
    Udanej warki
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • Kuba_W
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.06
      • 5

      #3
      Dzięki bardzo!
      Czytałem już ten temat, ale podany przepis na miodowe to niezła petarda, prawie 9% alko.
      Zastanawiam się jeszcze nad ilością słodu palonego który chciałbym dodać żeby uzyskać delikatny "dymowy" posmak pojawiający się po przełknięciu. Z tego co czytałem to jest on dość intensywny i można łatwo przedobrzyć sprawę ładując do kotła zaciernego nadmierną ilość...
      Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz:

      Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml).
      Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh.

      Jak przechować to 05 rezerwy? Zamrozić czy tak jak sugerował jakiś forumowicz pasteryzować? Jak połączyć ten mix rezerwy i miodu z młodym piwkiem po cichej fermentacji? Odmierzyć do każdej butelki odpowiednią ilość przed rozlaniem?

      PS.
      Wiem że niektóre pytania mogą wydać się trochę głupie ale chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej przed rozpoczęciem warki coby piwa nie zepsuć

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Jakie będziesz miał temp w fermentowni?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Kuba_W
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.06
          • 5

          #5
          Myślę że w piwnicy w tym okresie będzie panować temperatura koło 15 - 16 stopni Ale dokładnego pomiaru dokonam jak tylko wrócę do chaty...
          Ostatnia zmiana dokonana przez Kuba_W; 2012-06-10, 07:41.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Jakoś nie przemawia do mnie robienie dobrego piwa i psucie go miodem. Piwo uwielbiam i miód lubię, ale jedno z drugim to przesada moim zdaniem. Lepiej zrób sobie piwko a miodowe kup w sklepie. I tak nie uzyskasz piwa, które będzie takie jak kupne. Możesz się tylko zawieść. Mam na koncie kilkadziesiąt warek, ale takie wynalazki smakowe to tylko w ramach eksperymentu robię i bez entuzjazmu spijam. Za bardzo lubię smak piwa żeby go psuć
            Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-06-10, 12:30.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              Zrób zwykłe ciemne piwo a miód, wedle uznania, dodawaj dopiero do szklanki przy konsumpcji, i będziesz najbardziej zadowolony

              Comment

              • Kuba_W
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.06
                • 5

                #8
                Jeżeli tak powiadasz to mogę poprosić o jakiś dobry przepis na ciemne piwo? Smakował mi dość irlandzki murphy's, ale chętnie spróbuję uwarzyć coś z posmakiem karmelu lub suszonych owoców. Tak jak pisałem dopiero zaczynam więc zdaję się na waszą fachową pomoc.

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Sklepów w necie znajdziesz kilka. Wejdź, wybierz i kup gotowy zestaw. Pewnie Dry Stout 12º z CP będzie Ci pasował.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-06-10, 17:49.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • Kuba_W
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2012.06
                    • 5

                    #10
                    Opis i wygląd piwa jest na prawdę bardzo zacny Także plan jest gotowy. Poczytam jeszcze trochę na temat tego piwka, przygotuję sprzęt i mam nadzieję że w lipcu będzie się czym pochwalić na forum!

                    Dzięki bardzo

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X