Witam
Mam problem z uzyskaniem klarowności piwa Pale Ale. Jest już tydzień na cichej i w dalszym ciągu jest nie klarowne. Czy powodem tego mogło być , że filtrat wlewany do gotowania był też mało klarowny?. Wcześniejsze warki starałem się raczej filtrować do klarowności, lecz niektórzy powiadają że to nie ma większego znaczenia ponieważ i tak dodaje się chmiel przy gotowaniu który zamula (dodaje granulat w siateczce), a na cichej powinien się wyklarować.
Nie wiem czy jeszcze pozostawić na cichej jeszcze parę dni, czy walić żelatynę i za 3 dni rozlewać.
Mam problem z uzyskaniem klarowności piwa Pale Ale. Jest już tydzień na cichej i w dalszym ciągu jest nie klarowne. Czy powodem tego mogło być , że filtrat wlewany do gotowania był też mało klarowny?. Wcześniejsze warki starałem się raczej filtrować do klarowności, lecz niektórzy powiadają że to nie ma większego znaczenia ponieważ i tak dodaje się chmiel przy gotowaniu który zamula (dodaje granulat w siateczce), a na cichej powinien się wyklarować.
Nie wiem czy jeszcze pozostawić na cichej jeszcze parę dni, czy walić żelatynę i za 3 dni rozlewać.

Comment