martwe drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smigle
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 3

    martwe drożdże

    Witam,

    otrzymałem w prezencie zestaw do warzenia piwa MrBeer.
    Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, lecz, jak się okazało później, była ona niedokładna.
    Problem polega na tym, że nie było wskazanej temperatury cieczy, do której należało dodać drożdże. Więc boję się, że temperatura była zbyt wysoka i drożdże zginęły.
    Jak rozpoznać czy są one żywe czy nie?
    Może należałoby dodać drożdży?
    Dzięki
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Zbyt wysoka, czyli jaka?
    Kiedy dodałeś drożdże?
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • smigle
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 3

      #3
      Drożdże dodałem bez mierzenia temperatury, po wymieszaniu wody z ekstraktem słodu i cukrem (też był w zestawie).

      Woda nie była gorąca, ale boję się, że temperatura mogła być wyższa niż 30C.

      Właśnie skosztowałem, ma średnio gorzki smak i nie pachnie słodem tak, jak na początku.

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #4
        Pojawiła się piana? Jak się domyślam nie masz cukromierza do pomiaru Blg
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • smigle
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.06
          • 3

          #5
          Balingomierza nie mam.
          Brzeczka ma teraz ponad tydzień i teraz jej powierzchnia jest bez piany, ale wcześniej była niewielka warstwa piany.
          Brzeczka jest przezroczysta i dobrze smakuje, więc będę już butelkował.

          Dzięki

          Comment

          Przetwarzanie...
          X