Jak to było kiedyś?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wax
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 3

    Jak to było kiedyś?

    Witam wszystkich

    Od jakiegoś czasu zacząłem mocno interesować się piwowarstwem i muszę przyznać, trochę to dla mnie wszystko wygląda skomplikowanie...
    Jednak od jakiegoś czasu męczy mnie jedna myśl - jak to robiono kiedyś?
    Dzisiaj mamy termometry, specjalne drożdże, specjalne naczynia itd, jednak jakieś 600 lat temu takie rzeczy po prostu nie istniały.

    Więc moje pytanie brzmi - jak robiono piwo 3000, 1500, czy 600 lat temu?

    Oglądałem kiedyś program o robieniu piwa tradycyjną metodą w Egipcie.
    Co ciekawe, do piwa w ogóle nie dodawano drożdży - wystawiano naczynie z zacierem na powietrze na parę dni i drożdże same się ' zlatywały '.

    Ot np. podam jeszcze ciekawy sposób na piwo mojej prababci. Kupowano kawę zbożową, chmiel i coś co się zwało ' podpiwkiem '. Do tego cukier i tak się trzymało na ogniu, aż się zaczęło gotować. Jak się ugotowało - dodawano drożdże i trzymało parę dni aż się sfermentuje. Później do butelek - po paru dniach wychodziło ciemne, dosyć mocne piwo.

    Więc... Jak to było kiedyś?

    Pozdrawiam
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Kiedyś nie było komputerów, więc zdobycie takich informacji było trudne. Dzisiaj wystarczy to forum przejrzeć i wszystkiego dowiedzieć się można.
    Last edited by jacekan; 2012-06-23, 23:43.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X