Kilka pytań o fermentację
Collapse
X
-
Co konkretnie robisz, żeby je schłodzić? Po tych kilku dniach w temperaturze pokojowej, po prostu przenieś do piwnicy. Tydzień, dwa w kilkunastu stopniach, a potem jak masz warunki to do lodówki. Nasycenie pojawiać się zacznie po tygodniu, ale do pełnego sukcesu będziesz musiał poczekać jeszcze kilka.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Piwnicy nie mam. Najchłodniejsze miejsce w domu, to garaż - 19-20 °C. Chłodzić próbuję w lodówce turystycznej, jednak tam zmieściło mi się jedynie 11 butelek, a temperatura też do najniższych nie należy - 14 °C. Jak nie będę widział różnicy między jedną grupą a drugą, to po prostu postawię w skrzynce w garażu całość.Comment
-
Piwo przesiedziało 7 dni w fermentorze, zbyt duże nadciśnienie się nie wytworzyło. Gęstość z spadła do 3 blg, zniknęły owocowe zapachy.
Do rozlewania i refermentacji użyłem 116 g (po 4 g na każde 0,5 l) zwykłego cukru białego wymieszanego z wodą. Zakapslowane butelki postały 3 dni w temperaturze 20 °C, spróbowałem młodego piwa - jest dosyć ciemne, wybitnie gorzkie (ale bez przesady) i trochę mętne, co mnie nieco zdziwiło. Nie jest także wystarczająco nagazowane. Wiem, że rozpuszczalność CO2 w wodzie wzrasta wraz ze spadkiem temperatury, dlatego zacząłem chłodzić butelki, lecz nie jest to łatwa sprawa w tak ciepłe dni.
Zauważyłem też, że drożdże zaczynają w niektórych butelkach tworzyć na dnie delikatny osad w bardzo małych ilościach. Wiem, że leżakowanie powinno potrwać 2-3 tygodnie, ale pytanie brzmi: powinienem starać się chłodzić intensywniej, czy piwo ma jeszcze czas na nagazowanie?
Stąd też notoryczne przegazowywania piwa, a gdy jeszcze zdarzy sie niedokładność wagi u młodych piwowarów to robi się nieciekawie.
Osobiście nigdy nie daje więcej niż 5g cukru na litr, trzymam sie przedziału 3-5g. mam prznajmniej pewność, że nie będzie wybuchów oraz piwo bedzie normalnie nagazowane ale da się je wlać do kufla na jeden raz, tzn. bez przerywania i bez mieszania osadem drożdzowym.
Jesli chodzi o refermentację to jak się temu przypatrzeć i uśredniając, pierwszy zrzut drożdzy następuje po 2 tygoniach, drugi po kolejnych dwóch, czyli po miesiącu piwo powinno być nagazowane i klarowne.
I dopiero wówczas powinieneś pomyślec o schłodzeniu, wczesniej nie, bo drożdże dojadają nie tylko cukier, ale też wszelkie inne aldehydy i temu podobne zbędne substancje.Comment
-
Powinno się wodę zagotować, rozpuścić cukier i wlać gorący roztwór na dno fermentatora, po czym zalać młodym piwem unikając napowietrzenia i delikatnie zamieszać całością, po czym odczekać min. pół godziny i rozlewać bez napowietrzenia.
Wbrew propagandzie można zauważyć taką zalezność, że przy rozlewie wraz ze wzrostem napowietrzenia drożdze zjadają więcej cukru niż sie im podało i notorycznie przegazowują piwo. Są też takie gatunki (jak np.ESB), które notorycznie dojadają w butelkach nawet bez napowietrzenia młodego piwa.
Tudzież, używanie zaworka powoduje zwiększone napowietrzanie piwa, dlatego wywaliłem go juz dawno na zbity pysk, używam prostej rurki i zaciskam palcami na wężyku . Wężyk silikonowy o cienkiej ściance plus kawałek prostej i twardej rurki. I skończyły się problemy z nadmiernym nagazowaniem.Comment
-
Powinno się wodę zagotować, rozpuścić cukier i wlać gorący roztwór na dno fermentatora, po czym zalać młodym piwem unikając napowietrzenia i delikatnie zamieszać całością, po czym odczekać min. pół godziny i rozlewać bez napowietrzenia.
Wbrew propagandzie można zauważyć taką zalezność, że przy rozlewie wraz ze wzrostem napowietrzenia drożdze zjadają więcej cukru niż sie im podało i notorycznie przegazowują piwo. Są też takie gatunki (jak np.ESB), które notorycznie dojadają w butelkach nawet bez napowietrzenia młodego piwa.
Tudzież, używanie zaworka powoduje zwiększone napowietrzanie piwa, dlatego wywaliłem go juz dawno na zbity pysk, używam prostej rurki i zaciskam palcami na wężyku . Wężyk silikonowy o cienkiej ściance plus kawałek prostej i twardej rurki. I skończyły się problemy z nadmiernym nagazowaniem.
Drożdże nie zjedzą więcej cukru, niż jest, ani nie zjedzą cukru, którego nie są w stanie normalnie zjeść tylko dlatego, że znalazły się w butelce. Jeżeli w piwie jest nieprzefermentowany cukier, to prędzej czy później zostanie on zjedzony.
Jeżeli piwo złapie trochę powietrza, to i tak drożdże zużyją ten tlen rozmnażając się.
Prawidłowo używany zaworek zmniejsza napowietrzenie podczas rozlewu.
Za sianie popeliny kolega Robert13 powinien zostać solidnie wybatożony.Comment
-
Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
A cytujc wieszcza "kończ waść wstydu oszczędź".Comment
-
Następny rozumny, który cytuje "zwiększone napowietrzanie piwa" a rozumie, no właśnie, co on rozumie... Oto jest pytanie....
Porównanie dotyczy dwóch metod rozlewu, gdzie druga jest niemal identyczna jak pierwsza, ale bez małego zaworku na końcu.
Wnioski są jednoznaczne- bez białego przewężającego przepływ czopka występuje dużo mniejsze napowietrzenie piwa. Warunek, miękki węzyk silikonowy (silikonowy, czyli mozna go gotować) o grubości scianki 1mm i zaciskanie dwoma palcami.
Rzecz banalna, ale jakie wywołuje u rozumnych zdziwienie.Comment
-
Nuże, nie będę sie powtarzał ze swoimi jakoby kontrowersyjnymi i jakoby bzdurnymi teoriami, bo są one powyżej zamieszczone, ale również nie jestem 'kontrowersje kropka net'... w zamian polecam wątek na sąsiednim forum z obywatelami piwowarami:
Comment
-
Odkopię stary temat - ponownie mam pytanie odnośnie fermentacji. Aktualnie jestem w trakcie tworzenia Weizenbocka, do fermentacji użyłem drożdży MauriBrew WEISS - Y1433.
Zaczęło być dziwnie od momentu samej rehydratacji drożdży - temperatury i czasy utrzymywane były jak w zaleceniach producenta, lecz po zadanych 30 minutach "namakania" nie widziałem w kubku żadnej pianki (jaką kiedyś miałem przy np. Danstar Nottingham), ledwie kilka bąbelków. Nie przejąłem się tym zbytnio - niektóre suche drożdże do wina po rehydratacji wyglądają podobnie.
Zawartość kubka wrzuciłem do fermentora z brzeczką, zamknąłem wieko i z wyczuciem "pochlupałem" w celu napowietrzenia. Minęło prawie 12 godzin, a bulbulek (rurka fermentacyjna) nie wykazuje oznak fermentacji. W pomieszczeniu, w którym przebywa fermentor jest 19°C, producent twierdzi, że drożdże pracują w zakresie 15-30°C. Drożdże mają jeszcze czas na zabranie się do pracy, czy powinienem opatulić czymś fermentor i podnieść temperaturę?Comment