Kilka pytań o fermentację

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

    Kilka pytań o fermentację

    Przechodząc do etapu fermentacji zacząłem się zastanawiać nad pewnymi kwestiami i dlatego mam kilka pytań:

    1. Czy lepiej fermentować w fermentorze z kranikiem z przykręconym w środku filtrem, czy bez niego (lecz ciągle z kranikiem)?

    2. Używać rurki fermentacyjnej (bulbulka) czy zostawić lekko uchylone wieko?

    3. Czy ilość drożdży dodawanych do zestawu ZacierMistrz Pro (jedna saszetka Nottingham) jest wystarczająca do 20 l brzeczki?
  • Samael
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.09
    • 153

    #2
    Odpowiadam na pyt 2: Mozesz zostawic lekko uchylone/niedomkniete wieko - jak tak fermentuje.Jesli uzyjesz rurki to cisnienie wewnatrz potrafi wypchnac cala wode z rurki.

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika copytko Wyświetlenie odpowiedzi
      Przechodząc do etapu fermentacji zacząłem się zastanawiać nad pewnymi kwestiami i dlatego mam kilka pytań:
      1. Czy lepiej fermentować w fermentorze z kranikiem z przykręconym w środku filtrem, czy bez niego (lecz ciągle z kranikiem)?
      Najlepiej w fermentorze bez niczego. Im mniej różnych zakamarków w wiadrze tym lepiej.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika copytko Wyświetlenie odpowiedzi
      2. Używać rurki fermentacyjnej (bulbulka) czy zostawić lekko uchylone wieko?
      Rurka nie jest niezbędna, możesz bez niej z lekko dociśniętą pokrywą.[/QUOTE]
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika copytko Wyświetlenie odpowiedzi
      3. Czy ilość drożdży dodawanych do zestawu ZacierMistrz Pro (jedna saszetka Nottingham) jest wystarczająca do 20 l brzeczki?
      Nawet na trzy warki 20-litrowe, jeśli je wcześniej rehydratyzujesz. [/QUOTE]
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • copytko
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.01
        • 46

        #4
        Dzięki wam obojgu.

        Comment

        • copytko
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.01
          • 46

          #5
          Szkoda, że nie mogę edytować posta - napisałbym w poprzednim.

          Piwo fermentuje już godzinę i, jak widzę, woda w bulbulku zamiast być wypychana "na zewnątrz" jest wciągana "do wewnątrz", trochę jej nawet przez to wleciało do fermentora. Coś jest nie tak, czy tylko drożdże najpierw nabierają powietrza?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            A weź tą rurkę zatkaj palcem, wyjmij i wypie.. ol.
            Na fermentor załóż dekiel a na to załóż kawałek czystej szmaty i gumką dookoła fermentora obciśnij, taką z majtek, albo oklej taśmą i na tydzień zostaw w spokoju..
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • copytko
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.01
              • 46

              #7
              Eh, sprawdzę jeszcze za godzinę, czy coś się zmieniło. Czemu niby rurka jest złym rozwiązaniem?

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                A czemu myślisz, że jest dobrym? Myślisz, że ilu z doświadczonych piwowarów ją stosuje?
                Widzę, że jak zwykle proste rozwiązania są zbyt proste aby można je było bez problemu zaakceptować.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • copytko
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.01
                  • 46

                  #9
                  Myślałem, że jest dobrym, bo stosuje się ją też do wina i w wielu opracowaniach też była opisana fermentacja z użyciem rurki. Jeśli w najbliższym czasie nie zacznie działać, to zrobię jak pisałeś, tylko na środku wieka zostanie dziura o średnicy prawie 3 cm - nie wiem czy nie za dużo jak na oddychanie (tak, pamiętam, że na wierzchu będzie ścierka).

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Rób jak chcesz
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • longmen
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.11
                      • 68

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika copytko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Szkoda, że nie mogę edytować posta - napisałbym w poprzednim.

                      Piwo fermentuje już godzinę i, jak widzę, woda w bulbulku zamiast być wypychana "na zewnątrz" jest wciągana "do wewnątrz", trochę jej nawet przez to wleciało do fermentora. Coś jest nie tak, czy tylko drożdże najpierw nabierają powietrza?
                      Prawdopodobnie woda została zassana do środka na skutek spadku temperatury w wiadrze. Powietrze zmniejszyło swoją objętość właściwą i zassało. A fermentacja się jeszcze nie zaczęła. Miałem kiedyś takie zjawisko zaraz po nastawieniu wina, gdy do moszczu była dolana ciepła woda z cukrem a nie wystudzona do temperatury otoczenia.

                      Comment

                      • copytko
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.01
                        • 46

                        #12
                        longmen, przed chwilą sprawdzałem i woda jest już mniej więcej po równo po każdej stronie rurki, więc może być faktycznie tak jak mówisz. Sprawdzę jeszcze za godzinę, czy coś się nie zmieniło.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #13
                          Idź spać, rano zobaczysz
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • copytko
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.01
                            • 46

                            #14
                            Dzisiaj patrzyłem - bulga regularnie. Co dziwne, unosi się dziwny owocowy zapach z rurki. Skąd takie zapachy w Pale Ale?

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Z rurki
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X