Kilka pytań o fermentację

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
    Haha, poprawiłeś mi humor Który jest trochę nadpsuty jak zapach mojej warki - a przynajmniej tak mi się wydaje. Z piwa (pale ale) wydobywa się zapach spirytusowo-winny. Fermentacja w temperaturze 16,7 st. C. Fermentor przykryty gazą i pokrywką jest dostęp powietrza). Piwnica anonimowego blokowiska na obrzeżach wielkiego miasta, gdzie zawracają czerwone autobusy...

Może tak być? Czy do zlewu z tym?
    Spokojnie daj mu dofermentować do końca. Nie zaglądaj i nie wąchaj. Spróbuj przy rozlewie. Jak będzie dobre - OK. Jak wyjdzie kwas - też zabutelkuj i rozdaj koneserom jako flanders red ale lub lambik.

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
      Spokojnie daj mu dofermentować do końca. Nie zaglądaj i nie wąchaj. Spróbuj przy rozlewie. Jak będzie dobre - OK. Jak wyjdzie kwas - też zabutelkuj i rozdaj koneserom jako flanders red ale lub lambik.
      Nie zaglądać i nie wąchać nie da rady, zbyt ciekawska bestia ze mnie

Nie no, spróbuję. Ale dziś rano wyczułem też aromat... Świeżych wafli.

Za to drożdże w podpiwku (z proszku), który zabutelkowałem kilka dni temu, w ogóle nie wystartowały Jak żyć?

Comment

• PrzemasBDG
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.06
        • 42

Nie robić napojów bezalkoholowych skoro nie chcą wyjść
        Keepers of the Faith

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemasBDG Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie robić napojów bezalkoholowych skoro nie chcą wyjść
          O kurka, okazało się, że tylko jedna butelka była trefna, otworzyłem dwie pozostałe i wyszły... A jedna tak wyszła, że jej zawartość prawie znalazła się na suficie

Comment

Przetwarzanie...
          X