Kilka pytań amatora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Chętnie sie tego dowiemy... Chyba, że jest to tajemnica hnadlowa.

    Na ostatnich warsztatach byl wykład o infekcjach, więc bardzo chętnie również jak przebiega linia na wykresie, gdy na osi x jest temperatura otoczenia, a na osi y ryzyko zakażenia.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Chętnie sie tego dowiemy... Chyba, że jest to tajemnica hnadlowa.
      Konkretnie czego chcesz się dowiedzieć?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Na ostatnich warsztatach byl wykład o infekcjach, więc bardzo chętnie również jak przebiega linia na wykresie, gdy na osi x jest temperatura otoczenia, a na osi y ryzyko zakażenia.
      Nikt nie twierdzi, że w lecie nie ma większego ryzyka zakażenia. Jednakże spokojnie daje się go uniknąć - jakoś mi to już od 8 lat wychodzi bez bólu. Raz mi tylko pszeniczne skwaśniało, ale wtedy mieszkałam w bloku, na 4 piętrze pod dachem. Wyjechałam na weekend, a tu bum - temperatura wzrosła do 30, a w domu do chyba 35 Wtedy zrobiłam sobie styropianową lodóweczkę i pełen luzik
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        Moje doświadczenia są inne, wszystkie infeckje (jako wiekszy lub mniejszy nalot na powierzchni piwa) miałem w lecie, przy przedłużonej f.cichej (ponad 7 dni), ale tylko w piwach słabych, w 9% belgijskich strongach żadnego.
        Zaś o tych granicznych 8% pisal ktoś inny na tym forum, juz nie pomnę kto.. ale zaznajomiony z tym temateem.

        W temacie do którego się wtrąciłem, jest sprzedaż słodów w okrasach zima/wiosna/ lato/jesień.
        Jakie są to % róznice, pomiedzy tymi okresami?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • jacekn1
          Fermentator stożkowy
          jacekn1
          Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
          2017-10-17, 16:31
        • heckler
          Czechy, Loučky, Loučky 1, Pivovar Fousek
          heckler
          U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.

          Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...
          2023-06-14, 10:38
        • Szaikan
          Fermentor zaciągnął wodę z rurki
          Szaikan
          Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
          2017-11-28, 17:18
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • ART
          Zaniemyśl, Średzka 1, Kolorowe Tarasy
          ART
          Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.

          Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...
          2024-10-19, 21:08
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...