Kilka pytań amatora

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Chętnie sie tego dowiemy... Chyba, że jest to tajemnica hnadlowa.

    Na ostatnich warsztatach byl wykład o infekcjach, więc bardzo chętnie również jak przebiega linia na wykresie, gdy na osi x jest temperatura otoczenia, a na osi y ryzyko zakażenia.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Chętnie sie tego dowiemy... Chyba, że jest to tajemnica hnadlowa.
      Konkretnie czego chcesz się dowiedzieć?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
      Na ostatnich warsztatach byl wykład o infekcjach, więc bardzo chętnie również jak przebiega linia na wykresie, gdy na osi x jest temperatura otoczenia, a na osi y ryzyko zakażenia.
      Nikt nie twierdzi, że w lecie nie ma większego ryzyka zakażenia. Jednakże spokojnie daje się go uniknąć - jakoś mi to już od 8 lat wychodzi bez bólu. Raz mi tylko pszeniczne skwaśniało, ale wtedy mieszkałam w bloku, na 4 piętrze pod dachem. Wyjechałam na weekend, a tu bum - temperatura wzrosła do 30, a w domu do chyba 35 Wtedy zrobiłam sobie styropianową lodóweczkę i pełen luzik
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        Moje doświadczenia są inne, wszystkie infeckje (jako wiekszy lub mniejszy nalot na powierzchni piwa) miałem w lecie, przy przedłużonej f.cichej (ponad 7 dni), ale tylko w piwach słabych, w 9% belgijskich strongach żadnego.
        Zaś o tych granicznych 8% pisal ktoś inny na tym forum, juz nie pomnę kto.. ale zaznajomiony z tym temateem.

        W temacie do którego się wtrąciłem, jest sprzedaż słodów w okrasach zima/wiosna/ lato/jesień.
        Jakie są to % róznice, pomiedzy tymi okresami?

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Sisco21
          Na zdrowie!
          Sisco21
          Na zdrowie, Panie i Panowie!
          Chciałbym się ja grzecznie przywitać i przedstawić.
          Wojtek z Wolfsburga.
          Zaczynam zabawę z warzeniem. Wczoraj wymieszałem wodę z Brewkitem ( bo niesmiem tego nazwać inaczej) Dzis Zaczęło bulgać- zobaczymy co z tego wyjdzie.
          Mam nadzieje...
          2025-10-27, 20:09
        • dadek
          Niemcy, Middelhagen, Dorfstraße 20, Braugasthaus Zur Linde
          dadek
          Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
          2025-09-09, 01:22
        • heckler
          Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
          heckler
          Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
          2025-08-27, 09:46
        • bimb
          Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
          bimb
          Cześć.
          Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

          Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
          2025-07-13, 17:23
        • jacekn1
          Fermentator stożkowy
          jacekn1
          Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
          2017-10-17, 16:31
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...