Witam wszystkich fanów piwa bardzo serdecznie! W łikend planuję ruszyć z kopyta z produkcją własnego piwa, jestem nowy i kilka kwestii wciąż mnie frapuje. Pozwolę je sobie wypunktować. Aha, mam już cały sprzęt, piwo robię z kita, będzie to stout Coopersa. Zamiast cukru dam słód dedykowany do tego rodzaju piwa, a do fermentacji w butelkach glukozę.
Pytania:
1. Fermentator zamknąć szczelnie czy, tak jak niektórzy zalecają przykrywka ma być lekko osadzona?
2. Czy użyć rurki fermentacyjnej? Jeżeli tak, to mam do niej wlać wodę?
3. Rozumiem, że w celach obserwacyjnych można otwierać fermentator?
4. Piwo będę przelewał do szklanych butelek. Wobec tego, że w butelkach będą drożdże, to znaczy, że takiej butelki nie można potem "wyzerować"? (CHodzi o to, czy ilość drożdży w butelce jest na tyle sporo, że będą wyczuwalne.)
5. Drożdże, gdy je dodam do fermentatora, powinny być solidnie wymieszanie czy trzeba je wymieszać raczej ostrożnie?
6. Mam twardą wodę (miasto). Chcę kupić kilka baniaków 5l. Czy jest konieczne, by te wodę przegotować?
To na razie tyle z mojej strony, pytania są mega noobowskie, ale odpowiedzi na nie nie znalazłem. Być może są to czasem kwestie zbyt szczegółowe, ale wolę zadbać o każdy detal już od pierwszej warki.
Pozdrawiam
Pytania:
1. Fermentator zamknąć szczelnie czy, tak jak niektórzy zalecają przykrywka ma być lekko osadzona?
2. Czy użyć rurki fermentacyjnej? Jeżeli tak, to mam do niej wlać wodę?
3. Rozumiem, że w celach obserwacyjnych można otwierać fermentator?
4. Piwo będę przelewał do szklanych butelek. Wobec tego, że w butelkach będą drożdże, to znaczy, że takiej butelki nie można potem "wyzerować"? (CHodzi o to, czy ilość drożdży w butelce jest na tyle sporo, że będą wyczuwalne.)
5. Drożdże, gdy je dodam do fermentatora, powinny być solidnie wymieszanie czy trzeba je wymieszać raczej ostrożnie?
6. Mam twardą wodę (miasto). Chcę kupić kilka baniaków 5l. Czy jest konieczne, by te wodę przegotować?
To na razie tyle z mojej strony, pytania są mega noobowskie, ale odpowiedzi na nie nie znalazłem. Być może są to czasem kwestie zbyt szczegółowe, ale wolę zadbać o każdy detal już od pierwszej warki.
Pozdrawiam
Comment